Belastingdienst anticipeert op verdwijnen VAR

Belastingdienst

Ook zzp’er kan nú al overeenkomst voorleggen

Vorige week ging de Tweede Kamer akkoord met het wetsvoorstel voor een alternatief voor de VAR. Als de Eerste Kamer na het zomerreces ook akkoord gaat, verdwijnt de VAR per 2016. Een hele aanpassing voor alle zzp’ers in ons land, maar ook voor belangenorganisaties van opdrachtgevers, individuele opdrachtgevers en intermediairs. De belastingdienst doet daarom alvast haar huiswerk en anticipeert op de komende veranderingen.

Modelovereenkomsten

In plaats van de VAR wordt vanaf 2016, na goedkeuring van de Eerste Kamer, gewerkt met (voorbeeld)overeenkomsten, tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, zzp’ers. De VAR vervalt hiermee. Deze overeenkomsten dienen vooraf goedgekeurd te worden door de Belastingdienst. Zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever is na deze goedkeuring verantwoordelijk voor de inhoud hiervan. Omdat het verzamelen en controleren van overeenkomsten een hele taak is, anticipeert onze Belastingdienst alvast en doet een oproep aan alle zzp’ers, opdrachtgevers en intermediairs. Zij kunnen nú al modelovereenkomsten voorleggen, die de Belastingdienst vervolgens zal beoordelen.

Voorleggen

Een opdrachtgevers die veel met zzp’ers werken, willen natuurlijk op tijd weten of zij loonheffingen moet betalen en daarom doet de Belastingdienst een oproep en vraagt alvast om hulp aan betrokken partijen. Zo kunnen er in het najaar van 2015 al een flink aantal voorbeeldovereenkomsten gepubliceerd worden. Natuurlijk stel de Belastingdienst wel wat eisen aan modelovereenkomsten die worden voorgelegd. Handig is dat het huiswerk nu alvast gedaan wordt, zodat 2016 fris van start kan gaan, met duidelijke, goedgekeurde overeenkomsten tussen de zzp’er en zijn of haar opdrachtgever.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
MoneyMonk - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →