DOEN en wel direct, onmiddellijk en nu!

Veel zelfstandigen zijn passioneel en weten álles van hun vak, maar hebben moeite daar voldoende mee te verdienen. Herken je dat? Jij bént jouw onderneming. Immers, als zzp’er of klein MKB’er ben jij als ‘vent in de tent’ of ‘vrouw in het gebouw’ de meest bepalende succesfactor.

Hoe kun je verwachten dat jouw bedrijf groeit, als je zélf niet groeit? Welke logica heeft het in van alles en nog wat te investeren behalve in jezelf?! Persoonlijke groei begint allereerst met persoonlijke ontwikkeling; dat is het loslaten, ont-leren ofwel het ‘ont-wikkelen’, van beperkende gewoontes en deze te vervangen door succesvolle gewoontes.

Op welk gebied zou jij je moeten ont-wikkelen om meer succes te hebben?

Wat ik het meeste tegenkom bij zzp’ers is dat zij ruim voldoende vaktechnische kennis, motivatie en potentie hebben om een succesvolle business op te bouwen, maar er tóch geen goede boterham uit halen.
Dat komt door oorzaken als o.a. onvoldoende structuur, gebrek aan discipline of durf en/of te weinig ervaring in het proactief ondernemen.

Albert Einstein zei: ‘als je dezelfde dingen blijft doen, zul je dezelfde resultaten krijgen’.

Daarmee is duidelijk dat je datgene wat niet tot jouw gewenste resultaten leidt maar beter kunt loslaten, ‘ont-wikkelen en vervangen door andere acties die leiden tot betere bedrijfsresultaten! Maar wat dan? En als je dat al zou doen, is de kans enorm groot dat je na korte tijd toch weer terug valt in je oude vertrouwde gewoontes.

In die gewoontes, jouw gedrag, zit de sleutel tot succes!

Je doet zo’n 90% van je acties onbewust, op de automatische piloot. Daarom val je zo snel terug in je oude gedrag en doe je weer wat je altijd al deed. Je weet wel wat je anders zou moeten doen en misschien doe je dat zelfs wel een korte tijd. Omdat je dat bewust doet, handel je vanuit pure wilskracht wat heel veel energie kost. Zodra je echter wordt afgeleid, door de drukte van de dag bijvoorbeeld, ga je toch weer op je onbewuste automatische piloot en vertoon je jouw oude gedrag weer.

Misschien neem je jezelf voor om per dag vijf bedrijven te bellen om jouw diensten aan te bieden. Nu vind je dat misschien al helemaal geen leuke klus, want anders had je het immers allang gedaan. Op wilskracht bel je een paar keer, krijgt door gebrek aan kennis en ervaring relatief veel afwijzingen en tja, dan vervaagt dit goede voornemen alweer snel en zit je zo weer terug in je oude gedrag. Of je neemt je voor om ‘eens’ te gaan bellen, maar je kijkt er tegenop en daarom stel je het steeds weer uit en gebeurt het uiteindelijk helemaal niet.

Hoeveel ideeën, goede voornemens en plannen heb jij die je nooit hebt gerealiseerd?

Wil je een oplossing die echt helpt? Kom dan direct in actie! Als je niet binnen 24 uur actie neemt, is de kans dat je het ooit nog zult doen gedaald tot onder de 10%! Kennis in actie wordt wijsheid. Het is het DOEN en wel Direct, Onmiddellijk En NU waardoor je onderbewustzijn bereid is je oude gedrag los te laten en te vervangen door je nieuwe gedrag. Maar dan ben je er nog niet. De eerste stap is weliswaar genomen, het gedrag is op wilskracht ingezet. Nu moet het nog een nieuwe gewoonte worden. Het voordeel van een gewoonte is dat dit nauwelijks moeite kost, je doet het immers onbewust. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het autorijden je plotseling realiseren dat je al een heel eind hebt gereden zonder daar bewust van te zijn en denk je: ‘wat! ben ik al hier?!?’ Dat hele stuk heb je dan onbewust gereden, zonder moeite. Vergelijk dat eens met je eerste autorijles?

Hoe krijg je nieuwe, succesvolle gewoontes?

Door te focussen op je gewenste nieuwe succesvolle gedrag en dat vervolgens te herhalen. Wat je hierbij kan helpen is dat je slechts één nieuwe gewoonte per 90 dagen kiest. Door deze focus op dit ene punt is jouw energie onverdeeld. Na 90 dagen kun je eventueel weer een ander punt kiezen dat je je eigen wilt maken.
Kies daarom nú één nieuwe gewoonte. Zoals bijvoorbeeld: het maken van een actielijst voor de volgende dag op het einde van je werkdag, 5 bedrijven bellen per dag, 5 bladzijden lezen uit een leerboek per dag of iets dergelijks. Kies nu één nieuwe gewoonte die je eerst nog niet deed, maar als je het wel gaat doen tot een doorbraak in jouw bedrijf zou kunnen leiden.
Maak nu eerst een lijstje met de belangrijkste voordelen van dat door jouw gekozen actiepunt wat je tot jouw nieuwe gedrag wilt maken. Dan heb je daarmee de intrinsieke motivatie dit daadwerkelijk te gaan dóen. Daarbij weet je bovendien, dat als je dit nu niet doet, je zeer waarschijnlijk niet boven je huidige bedrijfsresultaten uit zult komen.
Om je onderbewustzijn te herinneren aan wat je als nieuwe gewoonte wilt implementeren, adviseer ik je om jouw gekozen actiepunt op post-it briefjes te schrijven en dat overal zichtbaar op te hangen. Zet het ook op het welkomstscherm van je gsm, op het dasboard van je auto enz.

Prikkel je zintuigen!

De post-it briefjes zijn de visuele prikkels om die ene nieuwe gewoonte daadwerkelijk aan te leren. Nu de auditieve prikkel nog. Dat is je gehoor. Deze prikkel je door zo vaak mogelijk dat wat je op de post-it ziet, hardop te lezen. Je kunt dat ene zinnetje niet vaak genoeg hardop herhalen. Raar he? En toch heb je zo ook de tafels van 1-10 geleerd! En ook vreemde talen. Door het hardop te herhalen…
Er is nog een belangrijk zintuig dat je kunt activeren om je nieuwe gedrag te implementeren in je onderbewustzijn: jouw gevoel. Het prikkelen van al jouw zintuigen helpen je om jouw nieuwe succesvolle gedrag net zo automatisch en dus net zo gemakkelijk te doen als je oude minder succesvolle gedrag! Prikkel je gevoel door middel van het volgende. Haal je ring van je vinger aan de ene hand en schuif die aan een vinger van je andere hand. Als je geen ring draagt, ga er een dragen. Het gaat erom dat je iets voelt wat je eerst niet voelde, wat je eraan herinnert om die ene nieuwe gewoonte te implementeren. Om dit gevoel nog meer te prikkelen kun je ervoor kiezen ook je horloge/armband aan de andere pols te dragen, of überhaupt een horloge of armband te gaan dragen.
Een zakenvrouw uit Spanje gaf mij de volgende tip die haar had geholpen multimiljonair te worden. Zij vertelde me dat zij als zij zich aankleedde, 10 bruine bonen in haar linker broekzak deed. En elke keer nadat ze een telefonisch acquisitiegesprek had gevoerd, deed ze een boon van haar linker naar haar rechterbroekzak. Voor de werkdag om was, moesten alle bonen rechts zitten. Anders moest ze doorwerken. Een ogenschijnlijk simpele daad met vergaande gevolgen!

99% transpiratie, 1% inspiratie

Het lijken allemaal simpele dingen. Het voordeel daarvan is dat het simpel is om ze te doen. Het nadeel daarvan is dat het even simpel is om het niet te doen. En dat brengt ons terug naar het begin van dit advies. DOEN, direct, onmiddellijk en nu, doch uiterlijk binnen 24 uur. Met elke minuut van uitstel, of eerst hierover ‘nadenken’ verklein je je jouw kansen op succes. Doe het nú!
Er is geen korte weg naar succes. Er moet hard gewerkt worden! Maar dát is in ieder geval vast iets waar jij als zelfstandige niet vies van bent. Nu alleen nog de niet succesvolle gewoonten loslaten, je ‘ont-wikkelen’ en de juiste dingen gaan doen en dáármee hard werken. Het is als het beklimmen van een ladder. Je denkt steeds dichter bij je doel te komen met elke trede die je neemt. Maar wat nu als die ladder tegen het verkeerde gebouw staat?

Welk, minimaal één, verbeterpunt ga jij nu, binnen max. 24 uur daadwerkelijk in actie zetten?

Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →