10 leermomenten voor zzp’ers

Avatar foto Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Wat we kunnen leren van kinderen

In afgelopen artikelen heb ik het veel gehad over het strategisch positioneren van jezelf als zelfstandig professional. Vandaag een luchtigere insteek. We gaan kijken wat we als zelfstandige professional allemaal kunnen leren van kinderen. Deze lijst is eigenlijk oneindig echter neem ik er hieronder tien items uit.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

1.Willen leren

Kinderen zijn over het algemeen enthousiast om te leren. Zeker als ze op de juiste manier gesteund of aangemoedigd worden. Deze drang om te leren verliezen we vaak naarmate we ouder worden. We vinden dat we het “leren” er wel op hebben zitten. Een zeer grote fout. Uit onderzoek van FastFlex blijkt dat veel zzp’ers eigenlijk te weinig tijd vrij (denken) te kunnen maken om zich te blijven ontwikkelen. Een slechte zaak. Je zult je namelijk constant moeten blijven ontwikkelen om interessant en relevant te blijven als zelfstandige professional. Naast het leren als in studie moet leren breder gezien worden. Leren kan altijd en overal. Leer bijvoorbeeld van je successen maar zeker ook van je fouten. Leer van andere markten, branches en leer van andere professionals.

2.Vragen, vragen en nog eens vragen

Net als dat we stoppen met “leren” stoppen we ook met het stellen van vragen. Kinderen stellen gewoon alle vragen die ze willen stellen. Kinderen hebben niet de gêne bij het stellen van vragen die volwassen blijkbaar wel hebben. Kinderen hebben niet de angst om dom geworden te vonden en vinden geen vraag gek genoeg. Hebben ze een vraag? Dan stellen ze ‘m gewoon! Waarom doe jij dit niet?

3.Nieuwe dingen ontdekken

We moeten dus meer leren en meer vragen stellen. Daarnaast moeten we ook veel meer nieuwe dingen proberen en ontdekken. Terwijl kinderen dagelijks allerlei nieuwe dingen uitproberen, maken wij onszelf vaak wijs dat we ergens ‘te oud’ voor zijn. Reality check: je bent nooit te oud om nieuwe dingen te proberen. Stap uit je comfortzone en doe wat je altijd al hebt gewild. Het is nooit te laat om je dromen waar te maken.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

4.Geniet van de kleine dingen

Bovenstaande drie tips hebben ook een keerzijde. Het constant streven naar nieuwe zaken kan ook gevaarlijk zijn. We moeten ook niet vergeten om gewoon te genieten van de kleine dingen in het leven. Je hoeft ook niet altijd iets nieuws te doen of te leren. Geef een kind een stukje papier of lees voor de duizendste keer hetzelfde verhaal voor; kinderen blijven het geweldig vinden. Ze zijn gelukkig met de kleine dingen in het leven. Volwassenen daarentegen willen altijd meer. Zorg voor een balans waar jij je prettig bij voelt.

5.Falen hoort er bij

Als kinderen falen of iets helemaal verknallen dan proberen we hier altijd constructief mee om te gaan. Waarom kunnen we zo niet denken en handelen als we het over onze eigen fouten hebben? Dit terwijl we allemaal weten dat “vallen en opstaan” er bij hoort. Falen is heel vaak onderdeel van het proces om succesvol te kunnen worden en zijn. “There is no progress without faillure”

6.Trots

Kinderen zijn trots als ze iets bereiken en willen dit dan graag delen met andere. Ook dit lijken we soms te verliezen. Ook als zzp’er mag je trots zijn op je resultaten en het is ook belangrijk om deze te delen met mensen om je heen.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

7.Spelen is verplicht

Iedereen is er van overtuigd dat er ruimte en tijd moet zijn voor kinderen om te spelen. Zelfs als ze al op school zitten is er tijd ingeruimd om te spelen. We kennen allemaal het verplichte speelkwartier. Ook voor professionals geldt dat er ruimte moet zijn om te “spelen”. Maak tijd voor zaken die je gewoon heel erg leuk vindt om te doen ook al levert dat voor je gevoel niet meteen iets concreets op.

8.Gezondheid is belangrijk

We doen ons uiterste best om onze kinderen gezond op te voeden. Zo vinden we het belangrijk dat ze gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap krijgen. Als ze dan toch ziek zijn dan nemen we de tijd om voor ze te zorgen. Als we als zzp’er een keer ziek zijn, dan hebben we vaak de neiging om onze omgeving wijs te maken dat het allemaal wel meevalt. Zelfs als we ons ontzettend beroerd voelen. We grijpen naar de neussprays, nemen een extra aspirientje en zitten ’s morgens vroeg gewoon weer op kantoor. Twee lessen om te leren. Les 1: Zorg goed voor jezelf als je niet ziek bent. Les 2: Mocht je dan toch ziek zijn neem dit dan serieus en verzorg jezelf zoals je dat ook bij je kind zou doen.

9.Dwing jezelf niet in een keurslijf

Kinderen hebben geen vooroordelen. Op latere leeftijd zitten we vol met vooroordelen. Schut ze van je af en heb lef, blijf jezelf en durf je te onderscheiden. Veel zzp’ers en ondernemers zijn bang dat ze het niet goed doen. Dat ze iets doen wat niet hoort. Dat resulteert in eenheidsworst waarbij het onmogelijk is om jezelf en je bedrijf te onderscheiden.

10.Creëer je eigen regels

Observeer kinderen als ze een spelletje spelen of gewoon lekker aan het spelen zijn. Zij bedenken hun eigen regels en kaders. Ondernemers en zzp’ers zouden ook vaker hun eigen kaders en regels moet bepalen. Je hoeft niet op dezelfde wijze te werken als andere professionals dit doen of je bedrijf in te richten zoals andere organisatie ingericht zijn. Hierover publiceerde ik op Marketives laatst nog een artikel waarbij ik aangaf welke “regels” ik zelf zou hanteren in mijn denkbeeldige organisatie. Denk buiten de regels en creëer je eigen regels.

Avatar foto
Niels Huismans

Niels Huismans (1986) is Managing Partner bij Adapt Business Innovatie. Dit bedrijf is hij in 2018 samen met Laurens van Piggelen gestart vanuit de overtuiging dat alle bedrijven en organisaties in Nederland meer bezig moeten zijn met hun strategische vraagstukken. Eerder was hij meer dan vijf jaar werkzaam bij FastFlex, waar hij verantwoordelijk was voor de Business Development-activiteiten. Voordat Niels aan de slag ging bij FastFlex, heeft hij onder andere de master Marketing Management gedaan aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens heeft hij het management traineeship van Young Colfield doorlopen. Hierbinnen is hij o.a. actief geweest als projectmanager bij T-Mobile. Sinds zijn studietijd is Niels ook altijd, vanuit Marketives, actief geweest als strategische sparringspartner. Naast zijn werk heeft Niels een passie voor sport, film, reizen en culinaire uitspattingen. Tevens is hij sinds 2014 actief als raadslid in de gemeente Alphen-Chaam en publiceerde hij in 2018 zijn eigen boek genaamd ‘Lerend Leven’.
www.adapt-bi.nl & www.marketives.nl

Bekijk alle artikelen van Niels Huismans →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →