Infographic: hoe regelt de zzp’er zijn vervoer en mobiliteit?

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Elektrische auto zeer in trek bij zzp’er

LEUSDEN – Bijna alle zzp’ers (87,0%) prefereren de auto als vervoermiddel, op afstand gevolgd door de fiets en de trein (beide 28,6%). Het aantal elektrische en hybride auto’s is respectievelijk met 85,6% en 23,9% gestegen, hetgeen erop wijst dat de zzp’er zeer bewust met duurzaamheid bezig is. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Volkswagen.

Prijs (50,3%), grootte (39,1%), merkvoorkeur (38,5%) en verbruik (36,6%) zijn de belangrijkste factoren die van invloed zijn bij de keuze voor een bepaalde auto.

Mobiliteitsbudget stijgt flink

De kosten die de zzp’er maandelijks maakt voor zijn vervoer en mobiliteit – inclusief, indien van toepassing, lease, bijtelling en brandstof – is het afgelopen jaar met 9,8% gestegen van 338,63 tot 371,66 euro per maand ofwel 4.459,92 euro op jaarbasis.

Besparing op reiskosten

Omdat negen op de tien zzp’ers (86,9%) het belangrijk vindt om altijd over mobiliteit te beschikken, is het niet te verwachten dat dit mobiliteitsbudget flink zal dalen in de toekomst. Toch is bijna één op de vier zzp’ers (23,3%) van plan komend jaar te besparen op reiskosten.

Deeleconomie

De zzp’er maakt nog niet veel gebruik van mobiliteitskaarten (15,5%) of het delen van de auto via initiatieven als Greenwheels, Bla Bla Car of Snappcar. Slechts één op de zestien zzp’ers (6,4%) maakt gebruik van deze zogenaamde car sharing-initiatieven.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.223 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). Dit zzp-onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met Volkswagen, kennispartner van ZZP Barometer op het gebied van “Vervoer en mobiliteit”. Volkswagen is een van de populairste automerken ter wereld. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →