2 belangrijke zzp-aansprakelijkheidsverzekeringen
Als je mensen vraagt of ze een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben, dan zegt bijna iedereen: ja, natuurlijk! Maar als je zzp’ers vraagt of ze een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben, dan zeggen er veel: nee, die heb ik niet. Eigenlijk is dat raar. Want waar gewerkt wordt, vallen spaanders. En als je aansprakelijk bent als zzp’er tijdens je werk, dan keert je particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet uit. Dit realiseren mensen zich vaak niet.
Waarom zou je iets voor aansprakelijkheid regelen?
Er kan altijd iets mis gaan tijdens het werk. Bijvoorbeeld je gooit per ongeluk een kop koffie over de laptop van je opdrachtgever. Of iemand glijdt uit over een vloer die je net hebt gepoetst en breekt zijn sleutelbeen. Of je maakt een rekenfout en daardoor komen de kosten veel hoger uit dan de begroting.
Gaat het om materiële schade, dan kun je die vaak zelf betalen. Wel jammer, want het gaat ten koste van je winst. Maar gaat het om lichamelijke schade (letsel), dan lopen de kosten snel op tot duizenden euro’s. En dan is er ook nog financiële schade waar je aansprakelijk voor kunt zijn.
Welke oplossingen zijn er voor zzp’ers?
De twee belangrijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers zijn: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt letsel- en materiële schade. Zoals de laptop die beschadigd is door een omgestoten kop koffie. Of het sleutelbeen dat brak door de gepoetste vloer. Je sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af om dezelfde reden waarom je ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt. Maar dan voor de ongelukken die tijdens je werk gebeuren.
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële schade die door jouw schuld of vergissing is ontstaan. Zoals de kosten die een projectontwikkelaar op een architect verhaalt, als die door een rekenfout boven de begroting uitkomt. Of als een klant een dag omzet misloopt door een fout in jouw bestelsysteem.
Goede leveringsvoorwaarden zijn belangrijk
Heb je goede algemene leveringsvoorwaarden, dan kun je risico’s van je beroep afdekken. Misschien heb je dan geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.
Heb je de algemene leveringsvoorwaarden gedownload bij de Kamer van Koophandel? Lees ze dan nog eens goed door. En bekijk of ze voldoende zijn voor jouw beroepsrisico’s. Als je ze zonder wijzigingen overneemt, loop je het risico dat je niet jouw specifieke beroepsrisico’s afdekt. Dan kun je toch aansprakelijk gesteld worden voor financiële schade.
Ben je zzp’er in de administratie, architectuur, belastingadvies, ICT-diensten, juridisch advies of (markt)onderzoek? Check dan of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.
Maak je persoonlijke premieberekening direct online
Wil je meer informatie en wil je weten wat een aansprakelijkheidsverzekering in jouw geval kost? Maak dan binnen een paar minuten je persoonlijke premieberekening op centraalbeheer.nl. Je vindt daar ook meer informatie over de verzekeringen.