Afschaffing VAR kost 100.000 zzp’ers hun opdracht

Brancheorganisatie wil duidelijkheid rol zzp-intermediairs

Ruim 100.000 zzp’ers zullen hun opdracht mislopen voorzien zzp-intermediairs, als het Wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), waarin de VAR wordt afgeschaft, wordt aangenomen.

Onwerkbare situatie

Uit een peiling van NBBU en Bovib, brancheorganisaties voor zzp-intermediairs onder hun leden, blijkt een groot verlies aan opdrachten onder zzp’ers. Reden voor dit grote verlies aan opdrachten is het vervallen van de VAR. De nieuwe wet heeft grote invloed op de dienstverlening van intermediairs. Intermediairs worden niet gevrijwaard voor de loonheffing, in tegenstelling tot andere opdrachtgevers. Bovendien worden ze genoodzaakt het ondernemerschap van de zzp’er zelf te beoordelen. Een beoordeling die buiten hun gezichtsveld valt. Hierdoor ontstaat een onwerkbare situatie. Een overleg met de Belastingdienst heeft nog niet tot een oplossing geleid. NBBU en Bovib roepen staatssecretaris Wiebes (Financiën) daarom op maatregelen te treffen om de rol van intermediairs werkbaar te houden en de positie van zzp’ers te beschermen.

Niet de bedoeling

“De problemen gelden niet alleen voor de intermediair maar ontstaan in iedere situatie dat een zzp’er via een partij een opdracht uitvoert voor een derde. Dit gebeurt in ons land op grote schaal”, licht NBBU-directeur Marco Bastian toe. Aanstaande dinsdag buigt de Eerste Kamer zich over de wet. Zolang deze zaken onduidelijk zijn, pleiten de brancheorganisaties NBBU en Bovib ervoor de afschaffing van de VAR uit te stellen. Bastian: “De nieuwe wet moet bewerkstelligen dat de positie van zzp’ers verbetert. Maar in plaats daarvan dreigen meer dan 100.000 zzp’ers hun opdracht juist mis te lopen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?!”

Meer tijd

Daarnaast betwijfelen de NBBU en Bovib of de Belastingdienst de uitvoering van het wetsvoorstel DBA per 1 januari 2016 aan kan. “Wij worden in onze mening gesterkt door het advies van de Raad van State en het kritisch rapport van de Nationale Ombudsman over de uitvoering van wetswijzigingen”, aldus Bastian. “De markt heeft meer tijd nodig voor het informeren van opdrachtgevers en klanten over de nieuw ontstane situatie en het aanpassen van contracten hierbij. Wij verzoeken de staatssecretaris om ons, vanaf het moment dat wetgeving alsmede de uitvoering ervan geheel duidelijk zijn, een half jaar de tijd te geven om de nieuwe wetgeving te implementeren in de bedrijfsprocessen.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →