Zzp-tips voor algemene voorwaarden

Starten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
algemene voorwaarden

Denk als zzp’er na over algemene voorwaarden

Natuurlijk, als zzp’er ben je niet verplicht om over algemene voorwaarden te beschikken, maar handig is het wel. Als uitgangspunt, bij een geschil of gewoon omdat algemene voorwaarden vaak veel duidelijk maken.

Waarom en de wettelijke eisen

Wil je dat jouw klanten precies weten onder welke voorwaarden je levert, betaalt, verkoopt of inkoopt? Met algemene voorwaarden is het vaak direct duidelijk welke rechten en plichten jij en jouw klant of opdrachtgever hebben. De zogenaamde ‘kleine lettertjes’ besparen je een hoop tijd en kunnen ook de ondernemersrisico’s die je loopt verkleinen. Tevens hoef je als je algemene voorwaarden gebruikt niet bij elke nieuwe opdracht te onderhandelen.
Algemene voorwaarden moet je, dat is informatieplicht, vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst aan de klant verstrekken. Verder moeten de opgestelde voorwaarden wel redelijk zijn. Natuurlijk mag je binnen iedere nieuwe opdracht van de algemene voorwaarden afwijken.

Opstellen

Het opstellen van de algemene voorwaarden is een secuur werkje, maar eenmaal gemaakt zal je merken dat het je een hoop tijd, problemen en onduidelijkheid bespaart. Zaak is dat je de voorwaarden in begrijpelijke taal zijn opgesteld.
Algemene voorwaarden bestaan bijna altijd uit de bepalingen over de offerte, transport, levertijd, betaling, garantie en aansprakelijkheid. En natuurlijk kun je jouw algemene voorwaarden ook deponeren  bij de Kamer van Koophandel of bij de rechtbank. Heel handig maar het is niet verplicht.

Tips

Om jouw eigen algemene voorwaarden op te stellen, jouw eigen model, kun je de volgende tips misschien goed gebruiken:

– Op internet vindt je verschillende modellen bijvoorbeeld voor levering aan consumenten. Zo bestaan er ook modellen voor een webwinkel en modellen die in overleg met de Consumentenbond voor een aantal branches zijn opgesteld. Maar let op! Als je lid bent van een branche- of beroepsvereniging kun je verplicht zijn om deze te gebruiken bij levering aan consumenten.
– Beoordeel natuurlijk ook of de algemene voorwaarden aan jouw situatie als zzp’er moeten worden aangepast, misschien zelfs met hulp van een juridisch adviseur.
– Deponeer de algemene voorwaarden bij de KvK of de rechtbank.
– Als je een webwinkel hebt vind je hier de regels die gelden voor al jouw overeenkomsten, zoals leveringsvoorwaarden, contractduur, betalingstermijn, bedenktermijn en garanties en hier vind je modelvoorwaarden van de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie (voor haar leden ).
 Breng een duidelijk onderscheid aan in de voorwaarden voor consumenten en voor niet-consumenten, als je met deze twee groepen allebei zaken doet. Doe dit door bijvoorbeeld aparte voorwaarden op te stellen voor deze groepen. Want waarom zou je niet-consumenten dezelfde uitgebreide bescherming geven als consumenten als dat niet wettelijk verplicht is?
– Maak aparte voorwaarden voor diensten of breng in ieder geval een duidelijk onderscheid aan in de voorwaarden die gelden voor zaken en die gelden voor diensten die je leveren gaat.

Bron: KvK

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →