Infographic: hoeveel werkgelegenheid creëert de zzp’er?

Zzp’er huurt voor 1 miljard euro in

BEEMSTER – Maar liefst 26% van de meer dan één miljoen zzp’ers die Nederland telt, huurt zelf andere freelancers en zzp’ers in en creëert op die manier werkgelegenheid. In totaal huren deze zzp’ers voor 1,0 miljard euro in. Zzp’ers nemen hun collega’s hierbij niet in loondienst, maar huren hen op flexibele wijze in: ieder behoudt zijn zelfstandigheid. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 2.112 zzp’ers in Nederland.

“Een groot deel van de zzp’ers wil wel groeien, maar zonder personeel. Uit dit onderzoek blijkt dat de zzp’er toch werkgelegenheid creëert door op flexibele wijze een netwerkorganisatie op te bouwen,” zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer. In totaal kunnen zzp’ers 15.343.326 uren in rekening brengen bij hun collega-ondernemers en zijn 17.151 zzp’ers voltijd aan de slag op basis van deze klussen.

Ondernemer huurt vaker in

Met name zzp’ers die zichzelf ondernemer noemen, huren buitengewoon vaak collega’s in: 1 op de 2 geeft aan regelmatig flexibel in te huren. Daarnaast huren zzp’ers die zijn gestart omdat ze eigen baas (39,1%) of onafhankelijk (29,1%) wilden zijn, vaker in dan gemiddeld. Zzp’ers die gestart zijn omdat ze meer wilden verdienen, huren juist minder vaak in (7,0%).

Minder inhuur in ICT-sector

Zoals verwacht huren startende zzp’ers die minder dan 1 jaar actief zijn, significant minder vaak in (10,0%) dan ervaren zzp’ers die langer actief zijn (29,5%). Ook per sector zijn er grote verschillen: waar binnen de marketing, communicatie en PR-sector meer dan 1 op de 3 op flexibele wijze inhuurt (36,2%), gebeurt dat in de ICT-sector juist weinig (14,4%).

Hoger uurtarief en hybride zzp’ers

Zzp’ers die een uurtarief rekenen van 100 euro of hoger, huren vaker collega’s in (42,7%). “We hebben oorzaak en gevolg niet onderzocht, dus het is niet duidelijk of een hoger tarief zorgt voor meer inhuur of dat het vaker inhuren van collega-zzp’ers zorgt voor een hoger tarief,” aldus Sakkers. Zzp’ers die (deels) in loondienst zijn naast hun activiteiten als zelfstandige, de zogenaamde hybride zzp’ers, huren logischerwijs significant minder vaak in (8,9%).

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 2.112 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, mei 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →