7 tips voor zzp’ers in de bouwwereld

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
55 Shares

Het nieuwe werken voor zzp’ers in de bouwwereld

Kreukniet Bouw en Renovatie bestaat nu een jaar en opereert succesvol als onderdeel van een team van professionele zzp’ers die verstand hebben van hun vak. Voordat dit bedrijf is opgestart lag de focus vooral op de golf-sector waarin een aantal bedrijven en een twintig tal websites zijn opgebouwd. Door de opgebouwde ervaringen bij een werkgever, maar vooral als zelfstandige, heb ik een aantal slimme trucs kunnen ontwikkelen op het gebied van het nieuwe werken in de bouw- en kluswereld als zzp’er en deel ik graag mijn ervaringen en tips over mijn manier van werken.

Opstartfase

Natuurlijk vraag je, net als ieder ander, eerst een KvK nummer aan, dat is de eerste stap die je zet als zelfstandige. Maar waar je ook goed over moet nadenken is hoe je jezelf zou kunnen profileren in de gemeenschap. Ik ben een impulsief, commercieel ingesteld, creatief persoon en bedacht verschillende projecten waarmee ik een goede, nieuwe, start zou kunnen maken. Daar kwam een gedurfd project uit voort, waarmee mijn bedrijf nu klus-abonnementen verkoopt en voor slechts €2,27 per dag ingehuurd kan worden voor bouw- en renovatieklussen.

Tip: Denk out of the box.

Beginnen

Voor mij was beginnen gemakkelijk omdat ik wist waar ik mijn klussen binnen moest halen. Vooral Marktplaats.nl en Kluswebsite.nl hielpen daarbij, deze staan vol met aanvragen. Maar hoe haal je deze aanvragen binnen? Ik ben begonnen met een heel laag uurtarief om zo mijn naam in de wandelgangen te laten klinken. Na één jaar werken tegen dit gereduceerde tarief heb ik mijn tarief aangepast naar de werkelijke uurtarieven.

Tip: Zorg dat je een eerlijke en leuke intro bedenkt om jezelf te introduceren en gebruik deze continue.

Eerste omzet

Het is altijd spannend om je eerste omzet binnen te zien komen, daarom ben ik opzoek gegaan naar een bank die mij daarbij helpt. Ik heb gekozen voor Knab bank omdat zij mij een zakelijke rekening op maat kunnen aanbieden. Knab bank helpt ook MKB’ers en grote bedrijven bij de regeling van hun bankzaken, handig als je door gaat groeien.

Tip: Zorg dat je een passende bank vind om zo je zakelijke transacties goed op orde te hebben.

Administratie

Er zijn veel gratis programma’s te vinden op het gebied van administratie. Zo heb ik zelf in het begin gewerkt met een gratis verkregen, simpele, Excel-sheet om mijn administratie bij te houden. Het werkte goed, er was niks mis mee, maar toch zocht ik naar iets beters.
Een kleine investering van €70,- in een boekhoudprogramma was voldoende om de administratie volledig op orde te kunnen hebben.
Per week besteed ik zo’n 3 uur per week aan administratie, die tijd benut ik om alles netjes in te voeren. Neem echt even de tijd voor je administratie. Met dit boekhoudprogramma kan ik niet alleen mijn inkomsten en uitgaven in kaart brengen maar ook in één oogopslag zien hoeveel uren ik heb gewerkt, mijn klantenbestand bijhouden, statistieken inzien en budgeten instellen. Ik ben zelf geen boekhouder en het heeft mij ook even tijd gekost om alles goed onder de knie te krijgen, maar als je er een tijdje mee werkt zal je merken dat het steeds makkelijker gaat.

Tip: Hou zelf je administratie bij, dit scheelt je honderden euro’s per jaar.

Klanten behouden

Je hebt je start gemaakt en de eerste omzet is binnen, je volgende uitdaging bestaat uit het behouden van je klanten voor een volgende klus, of een nieuwe klant doordat je klant jou heeft aangeraden bij hen. Klanten zullen altijd kritisch op je werk zijn en jou verantwoordelijk houden voor datgene wat niet naar wens is gegaan. Wees dus altijd eerlijk naar je klant en communiceer als jij verwacht dat niet alles naar wens zal gaan verlopen of als er daadwerkelijk iets mis is gegaan. Tijdens je werk kom je problemen tegen en de beste manier om deze op te lossen is door te overleggen met de klant.

Tip: Communicatie, want communiceren is de sleutel naar succes.

Samenwerken

Ik verkoop mijn klanten natuurlijk het liefst geen nee, maar omdat je niet alle expertise in huis kan hebben, heb ik vanaf het begint contact gezocht met diverse zzp’ers. Niet alleen in mijn eigen omgeving, ook daarbuiten. Allen zijn vak-professionals en samen vormen we een team met ieder een eigen expertise, wij hebben onze krachten gebundeld. Zo kunnen wij elk een compleet pakket aanbieden aan de klant en verkopen we geen nee.
Mijn eigen motto is: Wij verkopen geen prijzen maar service, vakmanschap en kwaliteit.

Tip: Durf te zeggen dat je het niet kan en vraag de hulp van een collega-ondernemer waarmee je een team kunt vormen.

Online

Een eigen website is het belangrijkste visitekaartje voor je bedrijf. Om de kosten voor een eigen website te drukken zou je dit zelf kunnen bouwen met bijvoorbeeld WordPress. Voor mij was dit gemakkelijk omdat ik hier al ervaring mee had. Als je hier geen ervaring mee hebt, laat het dan doen door een student of door een vriend, anders kan de bouw van je website al gauw oplopen tot duizenden euro’s bij een professioneel IT bedrijf.
Let goed op de uitstraling en de inhoud van je website, vermeld eventuele keurmerken die je hebt, je lidmaatschap bij een belangrijke organisatie of grote projecten die je hebt uitgevoerd. Zo ben je al een stapje dichterbij het ontvangen van een offerteaanvraag.
Maak op social media zakelijke accounts aan die dezelfde professionaliteit uitstralen als je website en hou hier je dagelijkse updates bij. Iets dat vaak vergeten wordt is het e-mailadres, zorg dat deze er professioneel en betrouwbaar uitziet.

Tip: Zorg dat al jouw online kanalen professionaliteit uitstralen.

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →