5 pijlers van jouw pensioen als zzp’er

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Wat krijg jij als zzp’er wanneer je stopt met werken?

Weet jij wat je krijgt als je later stopt met werken? Tijd om de financiële zaken eens duidelijk op een rijtje te zetten. Dat kan heel eenvoudig met de vijf pijlers van je financiële zzp-toekomst.

Pijlers financiële toekomst

Het inkomen dat je te zijner tijd krijgt is in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de pijlers van je financiële toekomst.

Pijler 1. De AOW
De AOW staat aan de basis. De overheid vult dit potje automatisch zolang je in Nederland woont (of werkt). AOW ontvangt je vanaf de AOW-leeftijd. Wil je weten wanneer dat is? Klik dan hier. Als je alleen woont bedraagt de AOW € 1.113 per maand. Bent je getrouwd of woon je samen, dan krijg je ieder € 767. De genoemde bedragen zijn de brutobedragen voor 2015 zonder vakantietoeslag. Als je wilt weten hoeveel je daar netto van overhoudt, klik dan hier.

Pijler 2. Pensioen bij een ex-werkgever
Als zzp’er heb je natuurlijk geen werkgever. Maar het kan wel zo zijn dat je in het verleden pensioen bij een werkgever hebt opgebouwd. Dat kun je eenvoudig checken via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Inloggen doe je met je DigiD.

Pijler 3: Lijfrente (het zzp- pensioen )
In deze pijler spaar je zelf voor je oude dag. Interessant is dat de fiscus je daarbij een handje helpt. De inleg is namelijk tot op zekere hoogte aftrekbaar. Daar staat tegenover dat je over de uitkeringen in de toekomst belastingen en heffingen moet betalen. Maar na je AOW-leeftijd kan het zijn dat je minder belasting betaalt. Als je globaal wilt weten hoeveel inkomen je levenslang ontvangt uit een opgebouwde lijfrente, gebruik dan de volgende vuistregel: deel het opgebouwde kapitaal door 20.

Voorbeeld
Pieter legt jaarlijks € 3.000 in op zijn lijfrentespaarrekening. Op zijn 67e staat er een bedrag van € 80.000. Jaarlijks ontvangt hij dan € 80.000 : 20 = € 4.000. Maandelijks ontvangt Pieter een bruto uitkering van € 333. Klik hier voor meer informatie.

Pijler 4: (langer) doorwerken
Als op je AOW-leeftijd blijkt dat je behoefte hebt aan meer inkomen, dan kun je altijd nog besluiten langer door te werken. Als je minder uren wilt maken, zoek dan de samenwerking met iemand die je onderneming kan overnemen.

Pijler 5: Vermogen
Het inkomen kan worden aangevuld door vermogensbestanddelen te gelde te maken. De eigen woning is vaak het grootste vermogensbestanddeel. Wil je weten hoe je de eigen woning te gelde kunt maken, klik dan hier. Het bedrag dat beschikbaar komt deel je ook nu weer door 20 om te bepalen hoeveel je jaarlijks te besteden hebt.

Overzicht financiële toekomst

Naast de genoemde onderdelen spelen ook andere zaken een rol bij het bepalen van de financiële toekomst. In overleg met een financieel adviseur kan worden onderzocht hoeveel je nu zelf te besteden hebt aan de hand van de pijlers van jouw financiële zzp-toekomst. Zo krijg je inzicht en overzicht.

Avatar foto
Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →