Afschaffing VAR en invoering zzp-modelovereenkomsten uitgesteld tot 1 april 2016

tweede kamer

Invoering Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties uitgesteld tot 1 april

De afschaffing van de VAR en invoering van de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) zal niet per 1 januari 2016 worden doorgevoerd. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat het jaar 2016 zal dienen als overgangsperiode, waarin zzp’ers en opdrachtgevers de tijd krijgen hun werkwijze aan te passen op de nieuwe situatie, die per 1 april 2016 in zal gaan. In deze overgangsperiode zal de Belastingdienst niet handhaven, maar toezicht houden en waarschuwen.

Uit onderzoek van ZZP Barometer bleek eerder dat zzp’ers, opdrachtgevers en de Belastingdienst niet voldoende voorbereid zijn op de invoering van de wet per 1 januari 2016, en dat drie op de vier zzp’ers vreest zijn opdracht(en) te verliezen:

Opstelling zzp-belangenbehartigers

Henk Wesselo, voorzitter van FNV Zelfstandigen, gaf aan zijn steun voor het wetsvoorstel in te trekken, als staatssecretaris Wiebes niet met een transitieregeling zou komen. Zijn opstelling heeft er – in combinatie met enkele andere factoren – voor gezorgd dat de staatssecretaris wel aanpassingen moest doorvoeren in zijn initiële plan.

Zzp-intermediairs toch veilig

Een tweede, belangrijke ontwikkeling is het ter beschikking stellen van een generieke zzp-modelovereenkomst ten behoeve van het tussenkomstmodel, waar intermediairs van gebruik kunnen maken bij het bemiddelen van zzp’ers, freelancers en interim professionals. Eerder leek het erop dat staatssecretaris Wiebes de zzp-intermediairs buitenspel wilde zetten, hetgeen dreigde meer dan 100.000 zzp-opdrachten op de tocht te zetten.

Zzp-modelovereenkomsten online beschikbaar

Zodra modelovereenkomsten beschikbaar zijn, worden ze gepubliceerd op deze pagina. Het zijn PDF-bestanden die de zzp’er en zijn opdrachtgever moeten invullen en ondertekenen. “Dit is veel knip- en plakwerk”, zegt zzp-expert Martijn Pennekamp. Vandaar dat hij samen met Martijn Migchelsen (LegalThings software) en Rick Schmitz (FIRM24) een half jaar geleden is gestart met het ontwikkelen van een platform waar je digitaal modelovereenkomsten kunt opstellen, beheren en laten ondertekenen. Dit platform kreeg de naam ZZP Modelovereenkomsten en heeft in korte tijd al meer dan 2.500 leden verwelkomd. Martijn Pennekamp geef verder een tip voor zzp’ers: “Zorg dat je jouw modelovereenkomsten zorgvuldig samensteld. Voorkomen is beter dan genezen.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
IT-Staffing - ZP'ers

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →