Zo bereid je je als zzp’er voor op de modelovereenkomst

Goed opdrachtgeverschap
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Inkomen & risico | ZZP Barometer

Word wakker en bereid beter voor op modelovereenkomst

Een aantal zzp’ers zullen er in de afgelopen dagen spijt van hebben gehad dat ze zich niet wat eerder hadden verdiept in de consequenties van de nieuwe Wet DBA en in de gevolgen die het wegvallen van de VAR voor henzelf en hun opdrachtgevers zou hebben. De wet zou immers al per 1 januari 2016 zijn ingegaan en laten we wel zijn, 2015 is al praktisch voorbij.

Uit de laatste publicaties van afgelopen week leek zich hier en daar wat paniek meester te maken van sommige partijen maar op de valreep krijgen ze dan toch de gevraagde ademruimte. Gezien de belangen op de arbeidsmarkt lijkt me dat terecht maar het is nu wel zaak om wakker te worden en je deze keer beter voor te bereiden op de komende veranderingen. Een ondernemer heeft tenslotte de verantwoordelijkheid om zich niet door dergelijke ontwikkelingen te laten overvallen. Ondernemerschap komt met vrijheden en verantwoordelijkheden en daarbij hoort ook het vermogen zich aan te passen.

Uitstel modelovereenkomst tot 1 april 2016

Gered door de bel! Wiebes heeft de invoering van de nieuwe regelgeving naar achter geschoven van 1 januari naar 1 april 2016. Zijn alle problemen nu opgelost? Kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag en onbekommerd door zzp-en? Komt van uitstel nu afstel? Zal ik wachten tot maart volgend jaar met nadenken? Of zal ik me deze keer toch wat beter oriënteren op de gevolgen voor mezelf, mijn intermediair en mijn opdrachtgever? Welke alternatieven heb ik eigenlijk als er iets dreigt vast te lopen? En wat zijn daarvan de financiële consequenties?
Het is wat mij betreft duidelijk. Het uitstel van Wiebes is vooral een kans voor eenieder om zich deze keer beter voor te bereiden en zich te oriënteren op de gevolgen en de alternatieven. Want die alternatieven zijn er wel degelijk. Het wordt hoe dan ook anders en er bestaan geen alternatieven zonder nadelen maar iedereen weet; ieder nadeel heb z’n……………..

Tip voor de zzp’er

De VAR zal verdwijnen om niet meer terug te komen en daarmee verandert vooral het risicoprofiel van de opdrachtgever. In sommige situaties kan die opdrachtgever uit de voeten met een modelovereenkomst maar zeker niet in alle gevallen en als zzp’er zou ik kiezen voor een werkvorm waarmee alle risico’s van mijn opdrachtgever worden weggenomen. Daarmee stel je werk het meest zeker en de eerste prioriteit van een zelfstandige is toch vaak continuïteit van werk. Zulke werkvormen bestaan!

Goedgekeurde modelovereenkomst voor tussenbureaus

Als er met een tussenbureau wordt gewerkt, verandert er ook het een en ander. Intussen heeft de Belastingdienst een goedgekeurde modelovereenkomst gepubliceerd op haar site voor het zogenaamde tussenkomstmodel van de intermediaire sector. Daarmee zal de sector voorlopig in 2016 uit de voeten kunnen zo lijkt het, alhoewel de toetsing in de praktijk van deze werkwijze nog echt moet plaatsvinden. Ik hoop van ganser harte dat de zzp’ers zo verstandig zullen zijn om zich goed te informeren en zich niet in een onverantwoord riskante werksituatie zullen manoeuvreren.

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →