Zakelijk of privé rijden als zzp’er?

Waar moet je op letten bij je keus tussen zakelijk en privé rijden?

De auto is het favoriete vervoermiddel van de zzp’er. Die staat met stip op 1. Dan komt er een hele tijd niets. En dan komen de fiets en de trein. Als zelfstandige professional ben je vaak onderweg. Naar opdrachtgevers en klanten. Misschien wel naar je kantoor. Kies je er dan voor om je auto zakelijk of privé te rijden? Wat is voor jou het voordeligst? Waar moet je op letten voor je belastingaangifte?

Wat is voor jou de verstandigste keus?

Voordat je een verstandige keus maakt, moet je uitzoeken wat het best past bij jouw situatie. Heb je een auto die je alleen zakelijk wilt gebruiken, dan hoef je niet te kiezen. Wil je de auto zowel privé als zakelijk gebruiken? Dan wordt het ingewikkelder. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.

Zakelijk rijden

Rijd je alleen zakelijk met je auto, dan zijn alle kosten zakelijk: zowel aanschafkosten als onderhoudskosten. Ook moet je ieder jaar een bedrag afschrijven op je auto. Dat klinkt duur, maar is voordeliger, omdat je al die kosten (aanschaf, afschrijving, onderhoud en benzine) kunt aftrekken van de belasting. En hoe meer je rijdt, hoe hoger die kosten zijn. Dat kan behoorlijk schelen bij je belastingaangifte.

Zakelijk rijden en bijtelling

Rijd je per jaar meer dan 500 kilometer privé in je zakelijke auto? Dan krijg je te maken met de bijtelling. Die bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. De hoogte van dat bijtellingspercentage is afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de auto. Hoe meer CO2 de auto uitstoot, des te hoger het bijtellingspercentage. De bijtelling bereken je door het bedrag van de cataloguswaarde van jouw zakelijke auto te vermenigvuldigen met het bijbehorende bijtellingspercentage. Over dat geldbedrag betaal je als zzp’er inkomstenbelasting.

Kies bewust

Zorg daarom dat je voor jezelf een duidelijke keuze maakt. De belastingdienst controleert streng op het privégebruik van je auto. Kun je niet hard maken dat je je auto alleen maar zakelijk gebruikt? Dan kun je beter kiezen voor privé rijden.

Privé rijden

Je kunt ook zakelijk rijden met je privéauto. Dat werkt eenvoudig. Je betaalt geen bijtelling. En je kunt per gereden kilometer 19 cent van de belasting aftrekken. Ook mag je de BTW voor de kosten van het zakelijke gebruik van je privéauto fiscaal aftrekken. Kies je daarvoor? Dan moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden, met daarin de kilometerstanden van je ritten in privé en zakelijk.

Meer informatie

Als je kiest voor alleen zakelijk rijden, dan kun je alle kosten van je auto aftrekken van de belasting. Gebruik je je auto ook privé? Dan moet je goed bijhouden hoeveel zakelijke kilometers je rijdt. Maar ook als je geen kilometerregistratie bijhoudt voor je privéauto, mag je btw over het onderhoud en gebruik van je auto aftrekken. Hierover staat meer informatie op de site van de Belastingdienst.
En dan is er natuurlijk nog een andere keus die je moet maken: de keus voor de juiste autoverzekering. Op centraalbeheer.nl maak je binnen een paar minuten een premieberekening. Daarbij kun je kiezen voor een verzekering voor de auto die je privé rijdt of zakelijk. Succes met kiezen!

Marc Bijwaard

Marc Bijwaard is Lead Small Business en Product Owner bij Centraal Beheer. Het is zijn missie om zzp’ers te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Op het gebied van aansprakelijkheid van het bedrijf en bescherming van inkomen. Hij zet zich in om het online bedienen van ondernemers te verbeteren. Natuurlijk is persoonlijk contact ook altijd mogelijk. Door een goede mix van samenwerken met klanten, scherpe inzichten en feiten uit data komt hij tot oplossingen die relevant zijn en hout snijden. Zo ontwikkelde Centraal Beheer het Bedrijfsverzekeringen Pakket, één van de eerste direct online te sluiten zakelijke schadeverzekeringen in de markt.

Bekijk alle artikelen van Marc Bijwaard →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →