Infographic: heeft de zzp’er een financiële buffer?

Zzp-spaarpot bevat 36 miljard euro

HOOFDDORP – Negen op de tien zzp’ers beschikt over een financiële buffer van gemiddeld 39.600 euro, waarop ze kunnen terugvallen bij onverwachte gebeurtenissen. In totaal komt dit neer op een zzp-spaarpot van 36 miljard euro voor de meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 946 zzp’ers in opdracht van online zzp-bank Knab.

“Opvallend hieraan is dat het gemiddelde saldo bijna gelijk is aan wat Nederlandse gezinnen medio 2015 op hun spaarrekening hadden: een kleine 43.000 euro. Echter dit Nederlandse gemiddelde is zónder pensioen, terwijl zzp’ers vaak weinig voor hun pensioen hebben geregeld,” aldus Oskar Barendse, financieel expert bij Knab. Er zijn ook uitersten: een op de tien zzp’ers (10%) heeft geen enkele buffer, terwijl een op de zes zzp’ers (18%) over een financiële buffer van 100.000 euro of meer beschikt.

Geen inkomsten

De zzp’er kan gemiddeld ongeveer 12 maanden overbruggen zonder inkomsten, dankzij zijn buffer. Bijna drie op de tien zzp’ers (29%) geeft aan korter dan 3 maanden te kunnen overbruggen. “De periode die de zzp’er dankzij een buffer kan overbruggen, kan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering ingesteld worden als eigen risico. Daardoor kunnen de kosten per maand omlaag en wordt deze beter betaalbaar voor de zzp’er,” verklaart Barendse.

Groeiende spaarrekening

De grote meerderheid van zzp’ers (64%) verwacht een groei van zijn zakelijke buffer, terwijl een klein deel denkt dat deze gelijk blijft (27%) of daalt (9%). De buffer die zzp’ers reeds hebben opgebouwd, stallen ze doorgaans op een spaarrekening (82%). Deels, maar in mindere mate, wordt de buffer in aandelen geïnvesteerd (11%) of via een termijndeposito gespaard (7%).

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête van ZZP Barometer onder een representatieve steekproef van 946 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, september 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →