Zo vang je als zzp’er tekorten op

Ga slim om met jouw liquide middelen

Uit recent onderzoek van het NIBUD blijkt dat mensen liever rood staan dan dat zij aan hun spaargeld komen. Opmerkelijk, aangezien de spaarrente op ongeveer 1% ligt en de meeste banken toch wel 15% in rekening brengen voor het rood staan.

Ook zzp’ers duiken vaak in het rood op hun betaalrekening. Zij hebben veelal een krediet op hun rekening courant om een bedrag achter de hand te hebben zodat ze kortlopende tekorten kunnen overbruggen. Er zijn echter vaak voldoende liquide middelen aanwezig waarmee ze dit tekort zelf kunnen overbruggen, zonder hiervoor het krediet aan te wenden. Is dit krediet dan wel nodig?

Voorkom onnodige rentelasten

We zien dat het vaak verstandig is om eerst je liquide middelen aan te spreken, voordat je jouw krediet aanwendt om een eventueel tekort op te vangen. Je kunt rentelasten immers beter voorkomen. En aangezien de spaarrente laag is, levert het aanhouden van liquide middelen weinig financieel voordeel op.

Je betaalt ook voor je kredietruimte

Men vergeet vaak dat je niet alleen kosten voor het krediet betaalt wanneer je een bedrag hebt opgenomen, maar ook kosten hebt voor het aanhouden van het krediet. Er is een bedrag voor je gereserveerd, de zogeheten ‘kredietruimte’. Voor het aanhouden van deze kredietruimte worden ook kosten in rekening gebracht. Wanneer je jouw krediet al lange tijd niet hebt gebruik kan het daarom verstandig zijn om eens na te gaan of je voldoende liquide middelen hebt om zelf je kortlopende tekorten op te vangen.

Houd er wel rekening mee dat het afsluiten van een krediet ook afsluitkosten met zich meebrengt. Probeer daarom een goede balans te vinden om zo te voorkomen dat je binnenkort opnieuw een krediet moet afsluiten.

Kortom: Door slim met je (zakelijke) geld om te gaan kun je veel besparen. Alleen jij als ondernemer kan bepalen waar je de prioriteiten legt.

Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →