Hack jouw zzp-brein met deze 4 tips

Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
brain

Sleep zzp-opdracht binnen met 4 breinhacks

Als zzp’er heb je allemaal wel eens de zenuwen, voordat je een belangrijke opdracht gaat binnenslepen. Je kent het wel, zwetende handen, sleutels kwijt, dossier onvindbaar. Kortom je voelt je een nerveus wrak. Tijd voor vier breinhacks.

Hoe mooi is het als je als zzp’er eindelijk wordt uitgenodigd voor dé grote opdracht. De langverwachte doorbraak bij een nieuwe klant. Maar die zenuwen hè! Zo lastig om daar soms grip op te krijgen. En zenuwen die omslaan in paniek zijn natuurlijk helemaal funest. Daarom hier vier breinhacks waarmee je bij het binnenslepen van een zzp-opdracht je voordeel kunt doen, jouw zenuwen beter de baas blijft en de kans op succes kunt vergroten.

1. Reframe

Cognitieve reframing is een psychologische techniek die gebruikt wordt om negatieve gedachten om te zetten naar gedachten die gezien worden als positieve uitdagingen. Door negatieve gedachten voor jezelf te betwisten, te beredeneren en deze vervolgens om te zetten, te ‘reframen’, voorhoog je jouw kans op succes. Onderzoek laat zien dat mensen beter presteren als ze moeilijke situaties zien als een uitdaging, in plaats van een bedreiging. Een moeilijk gesprek of een presentatie voor een nieuwe, belangrijke klant is precies het goed voorbeeld van zo’n uitdaging.

Als je erover nadenkt, is een gesprek met een opdrachtgever voor jou een soloactiviteit. Onderzoek heeft aangetoond deze solostatus zeer belastend kan zijn, omdat de prestatiedruk toeneemt. Als alle ogen op jou gericht zijn, heeft dat tot gevolg dat de kans op het maken van een fout veel groter is. Het is dus geen wonder dat je, op een voor jou zeer belangrijk gesprek of presentatie, een vreselijke, belastende, bedreigende druk kan voelen.
Onderzoek heeft echter ook uitgewezen dat de cognitieve beoordeling, de manier waarop je een situatie bekijkt, van grote invloed is op hoe goed je presteert in deze gevallen. Als je het gesprek als een uitdaging aanpakt en het bedreigende van een enge situatie weet te overwinnen, vergroot je jouw kansen op succes. Dus, reframe en interpreteer het gesprek als een uitdaging die je gaat overwinnen.

2. Kauwgom

Kan kauwgom bijdragen aan jouw succes? Het antwoord zal je verrassen. Onderzoek van de Universiteit van Cardiff laat zien dat werknemers die kauwgom kauwen een lager werkstressniveau hebben. Ook blijkt dat studenten die kauwgom kauwen regelmatig een lager stressniveau rapporteren en over de mogelijkheid beschikken om een grotere belasting van het wetenschappelijk werk te verdragen. Verder is ontdekt dat kauwgom kauwen voordelen heeft voor het werkgeheugen, episodisch geheugen en de snelheid van algemene informatieverwerking. De kauwende beweging zorgt ervoor dat het bloed naar het hoofd stroomt, hetgeen leidt tot neurale opwinding, waardoor het makkelijker voor is om je te focussen en concentreren.

Kauwgom kauwen voor een belangrijk gesprek kan je helpen te concentreren op jouw belangrijke punten en belangrijke informatie te helpen herinneren en je te ontdoen van lastige stress die jouw prestatie terugdringt. Vooraf kauwgom kauwen zorgt dus niet alleen voor frisse adem, maar kan ook jouw vaardigheden verbeteren bij de aankomende presentatie of het moeilijke gesprek.

3. Een welgemeende glimlach

Een belangrijk wapen binnen jouw arsenaal als zzp’er is ‘de glimlach’. Vaak gebeurd het dat je zo veel stress ervaart dat je helemaal vergeet te lachen tijdens een belangrijk gesprek. Glimlachen is heel belangrijk, vooral als je nieuwe mensen ontmoet, omdat het helpt bij de jouw uitstraling en de hoop van de klant dat je vriendelijk en makkelijk om mee te werken bent. Goede menselijke vaardigheden zijn belangrijk en lachen laat zien dat je eenvoudig contact maakt met anderen.

Daarnaast zorgt een glimlach er ook voor dat je je gelukkiger gaat voelen en meer ontspannen raakt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat expressie de emoties kunnen beïnvloeden. Dus, als je glimlacht, begin je je eigenlijk al gelukkiger te voelen en dit geluk zal de toekomstige opdrachtgever vertalen naar vertrouwen, een pluspunt.

4. Spiegel lichaamstaal

Bekend is dat de mens vaak egocentrisch denken. Graag gaan we om met mensen die aan onszelf doen denken. Op één lijn met ons zitten. Gelijkgeschakelde zijn. Daarom kan het spiegelen van lichaamstaal bijdragen aan een positief gevoel bij de nieuwe opdrachtgever. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het spiegelen van lichaamstaal ervoor kan zorgen dat je overtuigender overkomt..

Wil je laten zien dat je de perfecte persoon voor de opdracht bent, overtuig dan met subtiel gespiegelde non-verbale gebaren. Hierbij kun je denken aan toonhoogte en de toon, lichaamstaal en houding. Overdrijf het niet, het kopiëren van elk gebaar van de nieuwe klant is raar. Het is de bedoeling een band op te bouwen, dus ga subtiel te werk.

Een presentatie of belangrijk gesprek kan stressvol zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je de baas over je eigen lot bent. Vergeet vooral geen oogcontact te maken, iets wat nogal eens door de zenuwen vergeten wordt. Maak gebruik van bovengenoemde breinhacks, probeer zo het gesprek naar jouw hand te zetten en de droomopdracht binnen halen!

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →