3 manieren om als zzp’er te sparen voor later

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Pensioen | ZZP Barometer - hoger inkomen

Als zzp’er sparen voor later, hoe doe je dat?

Als je in loondienst bent, dan ben je meestal automatisch en verplicht aangesloten bij een pensioenfonds. Dat regelt je werkgever bijna ongemerkt allemaal voor je. Als zzp’er regel je alles zelf en neem je je eigen beslissingen. Daarom ben je tenslotte ondernemer geworden. Daar hoort ook het regelen van je pensioen bij. En dat is misschien niet het eerste waar je als zzp’er aan denkt, als je voor jezelf begint.

Als je niets regelt, val je fors terug in inkomen

Doe je niets aan pensioenopbouw, dan val je fors terug in inkomen als je stopt met werken. Je krijgt dan alleen AOW. Wil je ervoor zorgen dat dat niet gebeurt? En wil je ook na je pensioenleeftijd genieten van je zelfstandigheid? Dan zal je toch iets moeten doen.

Je kunt op verschillende manieren sparen voor je oude dag

Er zijn veel manieren om te sparen voor je oude dag. En daar hoef je echt niet altijd voor naar de bank of een verzekeringsmaatschappij. Het belangrijkste is dát je iets doet. Op ZO het nieuwe oudedagsdenken  staan verhalen van zzp’ers die op een creatieve manier sparen voor later. Past zo’n andere manier van sparen niet bij jou? Of merk je dat een beetje discipline en een echt spaarpotje voor later wel bij jou passen? Dan staan hieronder een paar mogelijkheden.

Zet je geld op een spaarrekening

Dat is heel gemakkelijk. Het geld dat je niet nodig hebt, zet je op een spaarrekening. Als je het nodig hebt, dan haal je het er gewoon weer af. Geen probleem. Je krijgt iedere maand rente op rente. Maar die rente is op dit moment niet hoog. En bovendien heb je geen belastingvoordeel.

Zet je geld op een depositorekening

Op een depositorekening zet je je geld voor een langere tijd vast. Tegen een hogere rente dan op een spaarrekening. Je kiest zelf hoe lang je je geld vastzet. Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente. Maar je mag je geld niet van je rekening halen zolang het vast staat. Doe je dat wel, dan moet je daarvoor betalen. Je hebt weinig of geen belastingvoordeel.

Spaar met belastingvoordeel via banksparen

Banksparen is belastingvriendelijk sparen op een geblokkeerde spaarrekening. Je bepaalt zelf hoeveel je spaart en wanneer. Het bedrag dat je spaart, mag je tot een bepaald maximum aftrekken van je inkomstenbelasting. Je kunt niet bij je geld tot je stopt met werken. Dan laat je je geld via een lijfrente uitkeren in termijnen. Over deze uitkeringen betaal je belasting. De Belastingdienst stelt regels waaraan je moet voldoen voor deze vorm van sparen voor je pensioen. Laat je hierover goed informeren.

Wil je meer weten over sparen voor je pensioen?

ZZP Barometer doet samen met Centraal Beheer een onderzoek naar zzp’ers en pensioen. Volgende maand is het onderzoek afgerond. Dan worden de uitkomsten gepresenteerd in een infographic. Ook zal ik dan in een artikel dieper ingaan op de resultaten van het onderzoek. Wil je in de tussentijd meer weten over sparen voor je pensioen? Kijk dan op ZO het nieuwe oudedagsdenken  van Centraal Beheer. Daar vind je verschillende mogelijkheden om te sparen voor je pensioen.

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer
Sylvia Matser

Sylvia Matser is senior marktmanager bij Centraal Beheer. Zij ziet het als haar verantwoordelijkheid om in alles hét verschil te maken. Samen met het retail marketing team ontwikkelt zij nieuwe proposities voor bancaire producten (zoals spaarrekeningen) en levensverzekeringen (zoals overlijdensrisicoverzekeringen). Zij vindt het belangrijk om klanten te betrekken in het proces van strategie- en propositieontwikkeling tot en met implementatie. Klantreizen, gebruikerstests, individuele gesprekken, groepsdiscussies, ervaringsonderzoeken etcetera. Op die manier ontwikkelde zij ‘ZO’: het nieuwe oudedagsdenken voor zzp’ers. Een online platform over sparen voor later.

Bekijk alle artikelen van Sylvia Matser →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →