Infographic: hoe regelt de startende zzp’er zijn financiering?

Zzp’er gebruikt spaargeld voor start

AMSTERDAM – Als de zzp’er geld nodig heeft bij zijn start, financiert hij dat voornamelijk met eigen spaargeld (88%). Nieuwe financieringsvormen zijn relatief onbekend, en de onwil van banken wordt als belangrijkste reden genoemd waarom een financiering niet lukt. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 823 zzp’ers in opdracht van online kredietplatform Spotcap.

Een klein deel van de startende zzp’ers wordt geholpen door startkapitaal via de vorige werkgever (13%), een lening bij vrienden of familie (11%), een lening bij een bank of kredietverstrekker (8%) of een investering, waaronder crowdfunding (3%). Een grote minderheid (46%) van de zzp’ers geeft aan helemaal geen kapitaal nodig te hebben (gehad) bij de start van zijn bedrijf.

Bank ligt zzp’er vaak dwars

Als belangrijkste reden waarom een externe financiering niet lukt, noemt de zzp’er de onwil van banken: ook na de crisis zijn banken niet soepeler geworden in het verstrekken van leningen, en al helemaal niet aan de zzp’er. Verder wordt een te lage omzet of laag inkomen, de afwezigheid of een negatieve krediethistorie en een te laag financieringsbedrag als belangrijkste redenen genoemd.

Nieuwe financieringsvormen onbenut

De zzp’er is vooral bekend met traditionele, externe financieringsvormen als een banklening (85%), rekening-courantkrediet (80%), investeerders (58%), leasing (55%) en factoring (32%). Nieuwe en innovatieve financieringsvormen zijn relatief minder bekend, op crowdfunding (69%) na: online kredietplatforms zijn slechts bij 23% bekend.

Hieruit volgt dan ook dat de zzp’er met name een rekening-courantkrediet (54%) of banklening (34%) inzet bij benodigd extern kapitaal. Leasing (20%), crowdfunding (20%) en investeerders (17%) worden maximaal door één op de vijf zzp’ers gebruikt of overwogen. Factoring (4%) en online kredietplatforms (3%) zijn het minst populair.

Bekendheid alternatieven verhogen

“Er is een grote discrepantie tussen de financieringsbehoefte van zzp’ers en de daadwerkelijke voorziening daarin. Alternatieve financieringsvormen zullen een belangrijke rol gaan spelen in het vervullen van de financieringsbehoefte van zzp’ers. Het is zaak dat de bekendheid van alternatieven wordt verhoogd,” aldus Niels Turfboer, directeur van Spotcap in Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Administrateur belangrijkste vertrouwenspersoon

De zzp’er vraagt de bank het minst om advies met betrekking tot financieringszaken (4%). De boekhouder of het administratiekantoor (39%) is de grootste vertrouwenspersoon, gevolgd door het eigen inzicht (26%) en het netwerk van de zzp’er (18%).

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête van ZZP Barometer onder een representatieve steekproef van 823 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, september 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →