Zzp’er wenst proactieve houding van KvK

KvK

Zzp’er ontevreden over KvK

Ook de zzp’er geeft blijk van ongenoegen als het gaat over de Kamer van Koophandel, KvK. Zzp’ers vinden de organisatie namelijk weinig proactief en inhoudelijk niet adequaat als het gaat om advies bij het ondernemen.

Onderzoek

Met de oplaaiende discussie over de openstelling van het handelsregister geeft ook de zzp’er in onderzoek van POOQ aan niet tevreden te zijn met de instantie. Tevens zijn de doorverkoop van bedrijfsgegevens en de administratieve kosten een bron van ergernis onders zzp’ers. POOQ, matchsite voor zzp’ers en opdrachtgevers, deed onder 16.000 leden onderzoek naar de KvK. Aanleiding was de oproep van de Open State Foundation aan het kabinet tot openstelling van het handelsregister. De waardering van de dienstverlening van de KvK en de openstelling van het handelsregister stonden centraal bij het onderzoek.

Vervelende kostenpost

De KvK ontving in 2014 totaal 200,2 miljoen aan inkomsten, waarvan 114,8 uit de belastingpot en nog eens 85,4 aan omzet betaald door ondernemers. Een budget dat genoeg ruimte zou moeten bieden om ondernemers meer dan adequaat te ondersteunen. Toch vindt maar liefst 38% van de ondervraagden de KvK totaal geen toegevoegde waarde heeft, maar ziet de organisatie vooral als een vervelende kostenpost. Kosten bij inschrijving en het raadplegen van het handelsregister worden aangegeven als groot irritatiepunt. Ook de verkoop van bedrijfsgegevens voor commerciële doeleinden is een doorn in het oog. Daarnaast vindt men de adviezen die de KvK geeft beneden peil en inhoudelijk van een laag niveau. Slechts 9% verwacht dat advisering van de KvK bijdraagt aan het succes van hun onderneming. Bij de vraag wat men dan wel van de organisatie verwacht, werd vaak een ‘proactieve houding’ genoemd. Door bijvoorbeeld relevante ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving te communiceren, zou de ondernemer van nu zich wél goed geholpen voelen.
Dat 81% van de ondervraagden vóór openstelling van het handelsregister is, was geen grote verrassing. De KvK ligt op het moment onder vuur doordat het handelsregister nog steeds niet vrij toegankelijk is. Landen als Engeland, Frankrijk en België zijn jaren geleden al overgegaan op ‘open data’.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →