VAR-aanvraag 2016 toch in behandeling

Belastingdienst blijft VAR-aanvraag behandelen

De Belastingdienst heeft een actuele nieuwsbericht  over de VAR-aanvraag en het verdwijnen hiervan op haar site geplaatst. Aangezien de overgangsregeling van VAR naar DBA langer op zich laat wachten, heeft de Belastingdienst haar werkwijze aangepast.

Jouw kennis en netwerk uitbreiden op de Dag van de ZZP'er? Download jouw toegangsbewijs

De Dag van de ZZP’er is hét zzp-event van het jaar waar je als (z)zp’er, freelancer of interim professional écht bij moet zijn. Download jouw korting voor een toegangsbewijs t.w.v. €19,95 hier.

Meer info

Werkwijze

De VAR verdwijnt later dan verwacht en de overgangsregeling is verlengd. De invoering van de ‘Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties’, DBA, gaat waarschijnlijk van 1 januari 2016 naar 1 april 2016. Al eerder werd de werkwijze voor  voor de komende tijd door Staatssecretaris Wiebes op een rijtje gezet, in het zogenaamde ‘transitieplan’. Nu is duidelijk dat ook de Belastingdienst haar werkwijze hierop aanpast,

Toch in behandeling

Wie nu al een VAR voor 2014 of 2015 heeft, hoeft meestal geen nieuwe VAR voor 2016 aan te vragen. De overgangsregeling blijft gelden en dat betekent dat een VAR voor 2014 of 2015 geldig blijft totdat de nieuwe wet is ingegaan, en zolang het werk hetzelfde blijft en onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden wordt uitgevoerd. Verandert het werk, of veranderen de omstandigheden en de voorwaarden waaronder wordt gewerkt, vraag dan een nieuwe VAR aan. Heb je al een VAR voor 2016 aangevraagd, dan hebt je misschien bericht van de Belastingdienst gekregen dat deze aanvraag niet in behandeling wordt genomen. Maar nu komt de Belastingdienst dus met de mededeling dat zij alsnog deze VAR-aanvraag in behandeling gaat nemen.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
SEAT- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →