Hoeveel AOW krijg jij als zzp’er?

AOW-zzp-toekomst-nationale-nederlanden

Jouw financiële zzp-toekomst, AOW overheid

Weet jij precies wat je inkomen is als je stopt met werken (AOW)? Zo niet, dan is het tijd om je financiële zaken eens duidelijk op een rij te zetten. Dat kan heel eenvoudig met De vijf pijlers van je financiële toekomst.

De 5 pijlers van je financiële toekomst

Het inkomen dat je krijgt als je met pensioen gaat is in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de pijlers van je financiële toekomst. In deze colomn ligt de nadruk op het overheidspensioen: onze AOW.

Pijler 1. AOW

Wie heeft er recht op AOW?
De Algemene Ouderdomswet regelt een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. De overheid vult dit pensioenpotje automatisch zolang je in Nederland woont en werkt. Het maakt daarbij niet uit of je in loondienst werkt of als zzp’er. Ook maakt het niet uit welke nationaliteit je hebt.

Wat is je persoonlijke AOW-leeftijd?
Bij de invoering van de wet lag de AOW-leeftijd op 65 jaar. Door de vergrijzing en omdat we met zijn allen langer leven verschuift de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Dat gebeurt stapsgewijs. In 2015 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 3 maanden. Volgend jaar is dat 65 jaar en 6 maanden. In 2021 (dat is al over ruim 5 jaar) heb je recht op AOW als je 67 wordt. Na 2021 is een verdere stijging van de AOW-leeftijd afhankelijk van de stijging van de gemiddelde levensverwachting.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Rekentool

Wil jij weten wat jouw persoonlijke AOW-leeftijd is? Gebruik dan deze handige rekentool.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hoeveel AOW krijg je?
De Algemene Ouderdomswet is een basisvoorziening. Als je alleen woont bedraagt ​​de AOW maximaal € 1.113 per maand. Ben je getrouwd of woon je samen, dan krijg je allebei maximaal € 767. Dit zijn de brutobedragen voor 2015 zonder vakantietoeslag. Op de AOW en de vakantie-uitkering worden loonbelasting, premie Wet langdurige zorg (Wlz), premie Algemene nabestaandenwet (Anw) en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) ingehouden. Als je wilt weten hoeveel je netto overhoudt, klik dan hier. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stort het bedrag maandelijks op je rekening. De vakantie-uitkering ontvang je jaarlijks in mei.

Als je komt te overlijden, dan stopt je de Algemene Ouderdomswet . Sommige nabestaanden (waaronder de partner) hebben recht op een overlijdensuitkering van 1 maand op de Algemene Ouderdomswet Die uitkering is belastingvrij.

Wanneer heb je recht op een volledige AOW?
Een volledige  Algemene Ouderdomswet bouw je in vijftig jaar op. Het komt voor dat Iemand één of meerdere jaren niet verzekerd is geweest voor de AOW. Voor ieder niet-verzekerd jaar wordt 2% per jaar op het AOW-pensioen gekort. Daarvan kan sprake zijn als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond of pas op latere leeftijd naar Nederland bent geïmmigreerd. Immigranten kunnen niet-verzekerde Jaren op vrijwillige basis inkopen. Voor mensen die bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland worden uitgezonden is het mogelijk zich vrijwillig te verzekeren voor de AOW binnen een jaar na vertrek.

Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →