Bijna de helft van de zzp’ers verzekert bedrijfsrisico’s niet

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’ers vinden bedrijfsrisico’s verzekeren vaak te duur

In november deed ZZP Barometer voor Centraal Beheer een onderzoek  naar de risico’s die zzp’ers verzekeren.

Welke bedrijfsrisico’s loop je als zzp’er?

Om te weten welke verzekeringen je als zzp’er nodig hebt, moet je eerst weten welke risico’s je loopt. Als zzp’er loop je met je bedrijf verschillende risico’s:
– je kunt aansprakelijk gesteld worden als er iets mis gaat,
– je kunt arbeidsongeschikt worden,
– je kunt een zakelijk conflict krijgen met een opdrachtgever, of schade oplopen die je niet
kunt verhalen,
– of je overlijdt en laat je nabestaanden achter zonder inkomen.
Om deze risico’s af te dekken zijn er verschillende verzekeringen: aansprakelijkheidsverzekeringen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Uit het onderzoek bleek dat een groot deel van de zzp’ers zijn bedrijfsrisico’s niet verzekert

Als zzp’er bepaal je zelf welke risico’s je verzekert. Je bent niet verplicht je bedrijfsrisico’s te verzekeren. Van de groep die wel een verzekering heeft afgesloten, kozen verreweg de meesten voor een aansprakelijkheidsverzekering. Daarna voor een rechtsbijstandverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering.

Veel zzp’ers vinden verzekeringen te duur

Bijna drie kwart van de zzp’ers denkt na over het verzekeren van bedrijfsrisico’s vlak voor- of nadat ze hun bedrijf starten of in het eerste jaar. Op dat moment weet je nog niet of je bedrijf succesvol wordt. En dan is een verzekering ook erg duur. Tegen de tijd dat je bedrijf goed loopt, heb je het vaak veel te druk met ondernemen om nog over verzekeringen na te denken. En als het goed gaat zonder verzekeringen, waarom zou je ze dan nog sluiten? Toch is dat wel het juiste moment om over je bedrijfsrisico’s na te denken. En dus ook over het verzekeren ervan.

Opvallend is dat minder dan de helft van de zzp’ers een overlijdensrisicoverzekering heeft

Veel mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering bij hun hypotheek. Zodat (een deel) van de schuld kan worden afgelost als je komt te overlijden. Dan kunnen de nabestaanden in ieder geval in het huis blijven wonen. Dat geldt natuurlijk ook als je geld leent om je bedrijf op te starten. Stel dat je overlijdt voordat je je schulden hebt afbetaald. Dan missen je nabestaanden niet alleen je inkomen, maar ze blijven ook nog achter met een schuld. En dat terwijl een overlijdensrisicoverzekering een lage premie heeft en gemakkelijk en snel online is af te sluiten. Je kunt de verzekering ook per dag weer stoppen als je bijvoorbeeld je schuld hebt afgelost.

Wij zijn blij met de nieuwe inzichten

Voor Centraal Beheer is dit onderzoek belangrijk. Zzp’ers is een specifieke doelgroep in ontwikkeling met andere wensen en behoeften. Daarom zijn we blij met de uitslagen van dit onderzoek. Het geeft ons duidelijke inzichten waar we verder mee kunnen. Bijvoorbeeld hoe we ervoor zorgen dat onze oplossingen beter aansluiten bij de behoefte van de zzp’er.

Wil je meer weten over de overlijdensrisicoverzekering?

Op www.centraalbeheer.nl lees je meer over de overlijdensrisicoverzekering. En wil je weten hoeveel
deze verzekering jou kost? Dan maak je heel eenvoudig een premieberekening online.

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer
Sylvia Matser

Sylvia Matser is senior marktmanager bij Centraal Beheer. Zij ziet het als haar verantwoordelijkheid om in alles hét verschil te maken. Samen met het retail marketing team ontwikkelt zij nieuwe proposities voor bancaire producten (zoals spaarrekeningen) en levensverzekeringen (zoals overlijdensrisicoverzekeringen). Zij vindt het belangrijk om klanten te betrekken in het proces van strategie- en propositieontwikkeling tot en met implementatie. Klantreizen, gebruikerstests, individuele gesprekken, groepsdiscussies, ervaringsonderzoeken etcetera. Op die manier ontwikkelde zij ‘ZO’: het nieuwe oudedagsdenken voor zzp’ers. Een online platform over sparen voor later.

Bekijk alle artikelen van Sylvia Matser →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →