5 tips voor professioneel projectmanagement

projectmanagment

Pak als zzp’er projectmanagement professioneel aan

Projectmanagement, het beheren van projecten is een manier waarop projecten georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd en afgerond worden. Om dit voor jou als zzp’er makkelijker te maken en om je op weg te helpen met projectmanagement, geven we vijf tips:.

Tip 1. Project details

Voordat je ooit gaat beginnen met een project zorg je er voor dat er een solide basis is. Kort gezegd: wat gaan we precies opleveren en doet iedereen hieraan mee. Begrijpt iedereen wat er van hem/haar wordt verwacht zowel intern als extern? Stel een projectplan op waarin kort staat wat je oplevert, wie wat doet en welke verantwoordelijkheden heeft. Laat dit document ook bevestigingen door alle teamleden, collega-zzp’ers van het project. Klinkt saai maar zorgt wel er voor dat kans op mislukken van een complex project verkleind wordt.

Tip 2. Identificeer project en team vereisten

Als je eenmaal een plan gemaakt hebt, kun je beginnen met de uitvoering ervan door het samenstellen van een effectief projectteam. Het projectteam is een werkende eenheid van de afzonderlijke delen, het delen van een gemeenschappelijk doel, bereikt door middel van de gestructureerde toepassing van gecombineerde vaardigheden. Zorg ervoor dat bij elk individu aan het project duidelijk is wat hun taak is en wat ze leveren bij oplevering.

Tip 3. Definieer belangrijke mijlpalen

Door het project op te delen in kleinere mijlpalen zorg je er voor dat het behapbaar wordt. Doordat doelen behaald worden blijven de teamleden van het project gemotiveerd en bij de les. Er is niets fijner dan aan het eind van de dag een mooi lijst met afgestreepte taken te zien.

Tip 4. Hou je communicatielijnen open

Een van de meest kritische stappen in het projectmanagementproces is dat de communicatielijnen open zijn. Gedurende het hele project, moet de communicatie consequent, open, eerlijk en duidelijk zijn. Zorg ervoor dat je in contact blijft met alle belangrijke belanghebbenden en teamleden tijdens het gehele project. Zorg ervoor dat iedereen de informatie die nodig is om beslissingen te nemen en door te gaan met het project heeft of kan bereiken.

Tip 5. Evalueer het Project

Welke lessen heb je geleerd over je projectmanagement proces? Elk project kan een waardevol leermiddel zijn. Wat waren er in het project successen? Waar waren er in het project teleurstellingen? Maak gefundeerde conclusies over de kwaliteit van het project en prestatie van het product/dienst, zodat je in de toekomst steeds beter wordt in het effectief en efficiënt beheren van al je projecten.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →