Jouw financiële zzp-toekomst: ANW overheid

Zzp-toekomst en de Algemene Nabestaandenwet

Weet jij precies wat je inkomen is als je stopt met werken? Zo niet, dan is het tijd om je financiële zaken eens duidelijk op een rij te zetten. Dat kan heel eenvoudig met De vijf pijlers van je financiële toekomst.

De 5 pijlers van je financiële toekomst

Het inkomen dat je krijgt als je met pensioen gaat is in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de pijlers van je financiële toekomst.

Uiteraard hoopt iedereen in goede gezondheid van het welverdiende pensioen te genieten. Het kan ook anders lopen. Daarom is het verstandig om te onderzoeken hoe na overlijden de financiële toekomst van nabestaanden is geregeld. In deze column ligt de nadruk op het nabestaandenoverheidspensioen: onze ANW.

Wie heeft er recht op ANW?
De Algemene Nabestaandenwet (ANW) regelt met de nabestaandenuitkering een basisinkomen voor nabestaanden als een partner overlijdt. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzorgt de uitvoering van de ANW.

Voor de ANW ben je partner als je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Maar je bent ook partner als je samen met een andere meerderjarige ongehuwde een gezamenlijke huishouding voert. Om in aanmerking te komen voor een ANW-uitkering moet je partner aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • op het moment van overlijden wonen of werken in Nederland, én
  • nog niet de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt, én
  • zorgen voor een kind jonger dan 18 jaar, of
  • voor 45% of meer arbeidsongeschikt zijn.

Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan bestaat er geen recht op een ANW-uitkering.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Rekentool

Wil jij weten of je partner recht heeft op ANW? Gebruik dan deze handige tool.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hoeveel ANW krijg je?
Met ingang van 1 januari 2016 bedraagt de ANW-uitkering € 1.167,65 bruto per maand. Het vakantiegeld is € 85,55 per maand en wordt in mei uitbetaald. De bedragen worden ieder half jaar aangepast.

Korting ANW-uitkering

Heeft de nabestaande ander inkomen naast de ANW-uitkering dan kan de SVB een korting toepassen. Inkomsten uit loondienst, winst uit onderneming of andere uitkeringen worden gekort.

Nabestaandenpensioen, nabestaandenlijfrente en box 3 inkomen (rente, dividend en spaargeld) wordt niet gekort op de ANW-uitkering.

Kostendelersnorm

Met ingang van 1 juli 2015 is de ANW kostendelersnorm van toepassing. De kostendelersnorm bepaalt dat de ANW-uitkering van iemand die samenwoont met een ander persoon van 21 jaar of ouder gekort wordt. Dit geldt dus ook voor nog thuiswonende kinderen van 21 jaar of ouder. Alleen als zij nog studeren wordt de ANW-uitkering niet gekort.

Conclusie

De ANW zorgt gedurende beperkte tijd voor een basisinkomen voor nabestaanden als een partner overlijdt. Of deze voorziening voldoende is voor de nabestaanden is afhankelijk van veel factoren zoals eigen inkomen van de partner en al aanwezige nabestaandenvoorzieningen.

Overlijden is zeker niet een onderwerp waar je dagelijks mee bezig bent. Om te voorkomen dat nabestaanden in financiële problemen komen is toch het verstandig om eens te onderzoeken wat er aan nabestaandenvoorzieningen is en wat de behoefte is na overlijden van de partner. Als het nodig is kan je dan op tijd maatregelen treffen. Bijvoorbeeld door het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →