Trends in werken waar je als zzp’er je voordeel mee doet

Goed opdrachtgeverschap | ZZP Barometer

Trends waar je als zzp’er je voordeel mee doet

2016 is een paar weken oud en iedereen is weer druk aan het werk. Een goed moment om trends in werken, op een rij te zetten. Met welke trends moet je als zzp’er rekening houden? En nog belangrijker: met welke trends kun jij je voordeel doen?

Het zelfstandig werken van nu: zelf doen én meedoen

Alles wordt flexibel
Flexibel werken is niets nieuws meer. De komende jaren wordt het zelfs onmisbaar. Ook bedrijven die tot voor kort alleen met vaste werknemers werkten, huren nu externen in of gaan dat doen. Maar de trend is breder dan alleen het inhuren van externen. Bedrijven passen hun secundaire arbeidsvoorwaarden voor vaste werknemers aan. Zo kunnen de werknemers bijvoorbeeld zelf hun secundaire voorwaarden samenstellen. Wil je extra vrije dagen of minder werken? Of liever sparen voor een sabbatical of meer pensioen?

Tip
Voor organisaties is flexibiliteit belangrijk. Meer flexibiliteit betekent meer keuzevrijheid. Dat vereist meer zelfredzaamheid. Als zzp’er moet je daar zelf vorm aan geven. Denk goed na over je eigen keuzes.

Groeien doe je zelf
Als zelfstandige professional begin je meestal vanuit een expertise. Je hebt bijvoorbeeld veel verstand ergens van of bent ergens heel goed in. Dat maakt je aantrekkelijk voor klanten, die die expertise niet in huis hebben. Maar een expertise heeft ook een keerzijde: het kan ook een comfortzone worden.

Tip
Denk goed na over hoe je jezelf wilt ontwikkelen als zzp’er. Als zelfstandige stel je zelf doelen voor je eigen ontwikkeling. Schrijf bijvoorbeeld een ondernemingsplan waarin je schetst waar je over één, drie en vijf jaar wilt staan als zelfstandig ondernemer. Loop die geregeld langs met jezelf, je partner, vrienden of een zakelijke coach.

Samenwerken in netwerken
Samenwerken is misschien een uitdaging, het heeft wel de toekomst. Steeds meer organisaties en bedrijven werken via online platforms samen met externe professionals, die ook steeds beter te vinden zijn. Veel succesvolle bedrijven die met zelfstandige professionals samenwerken, noemen zichzelf nu netwerkorganisaties.

Tip
Het is goed om als zzp’er te leren samenwerken in netwerkverband. Bijvoorbeeld met andere zelfstandigen. Samen weet en kun je meer dan alleen. Organiseer een groep zzp’ers om je heen, waarmee je kunt samenwerken en sparren. Dat houdt je scherp en maakt je sterker.

Gelijk commitment
Werkgevers beschouwen zzp’ers steeds vaker als alternatief voor een vast dienstverband. Ze zijn namelijk snel en gericht in te zetten voor een project of klant, omdat ze hun expertise goed beheersen. Nu veel bedrijven zich ontwikkelen tot netwerkorganisaties, vervaagt het onderscheid tussen zelfstandige professionals, werknemers, trainees en gedetacheerden op de werkvloer. Iedereen werkt mee met hetzelfde commitment.

Tip
Wat voor bedrijven geldt, geldt andersom ook: langere tijd meedraaien in een organisatie zal steeds normaler worden. Maak daarom een keuze. Stel jezelf daarvoor vragen als: hoe goed werk ik samen met een leidinggevende? Hoeveel houd ik van onafhankelijkheid in mijn werk? Wat zijn mijn zwakke kanten als zelfstandige? Kan en wil ik wel voor langere tijd vastzitten aan een klus?

Thuis combineren met een flexwerkplek
Veel zelfstandige professionals hebben geen vaste werkplek. Voor hun werk hebben ze aan een laptop en een telefoon genoeg. Bijna de helft van de zzp’ers werkt over het algemeen thuis. Grofweg een derde huurt een kantoor of flexwerkplek. Voor de meesten geldt bovendien dat hun werklocaties per dag verschillen: soms bij de klant, soms thuis en soms in een koffietentje.

Tip
Vraag jezelf af wat jij het prettigst vindt en wat je nodig hebt. Werk je het liefst alleen in stilte? Heb je andere mensen om je heen nodig? Heb je thuis de rust om te werken? Een werkplek huren kan heel goed zijn voor je netwerk.

Flexwerkplek proberen? Kom dan gerust eens werken in het Ontmoetingsgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn. Je werkplek en de koffie en thee zijn gratis. Je parkeerplaats ook. Ontbijt of lunch koop je in het restaurant. Reserveer snel je plek. Je bent van harte welkom.

Marc Bijwaard

Marc Bijwaard is Lead Small Business en Product Owner bij Centraal Beheer. Het is zijn missie om zzp’ers te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Op het gebied van aansprakelijkheid van het bedrijf en bescherming van inkomen. Hij zet zich in om het online bedienen van ondernemers te verbeteren. Natuurlijk is persoonlijk contact ook altijd mogelijk. Door een goede mix van samenwerken met klanten, scherpe inzichten en feiten uit data komt hij tot oplossingen die relevant zijn en hout snijden. Zo ontwikkelde Centraal Beheer het Bedrijfsverzekeringen Pakket, één van de eerste direct online te sluiten zakelijke schadeverzekeringen in de markt.

Bekijk alle artikelen van Marc Bijwaard →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.