6x de meest gestelde leasevragen door zzp’ers

Lease | ZZP Barometer

Zzp’ers stellen 6 brandende leasevragen

Eind 2015 organiseerde Fleetwise een online webinar voor zzp’ers. Expert Harald van Meel gaf antwoorden op brandende vragen die spelen bij zzp’ers. Zij konden hun vragen live in de uitzending stellen en kregen direct antwoord. Hieronder een overzicht van de 7 meest gestelde vragen, plus de antwoorden van Harald. Bekijk de vragen en antwoorden volledig terug in de video’s!

Vraag 1: “Ik heb een oude auto, dus ik zoek vervanging. Wat is verstandiger; een youngtimer van 15 jaar of ouder rijden of ga ik voor privé-leasing?

Antwoord van Harald: “Je moet zelf de afweging maken hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Wil je de financiering zelf regelen? En hoe belangrijk is bedrijfszekerheid voor jou? Als je auto ouders is dan twaalf jaar gaat dat meespelen. Anders is een youngtimer beter. ”

Vraag 2: “Ga ik een nieuwere auto kopen, ga ik nieuw leasen of ga ik een youngtimer leasen?”

Antwoord van Harald: “Het leasen van een youngtimer – veelal oud-leaseauto’s – kan een voordelige oplossing zijn omdat de eerste afschrijving van de auto al is geweest. Bij het nieuw leasen, sluit je grote risico’s uit en vallen nieuwe banden of een beurt onder de voorwaarden van full service leasing. Je weet waar je aan toe bent.”

Vraag 3: “Mijn vriend en ik delen een auto en gebruiken deze beiden zakelijk. Hoe kunnen wij het beste omgaan met de autokosten die wij maken?”

Antwoord van Harald: “Het meest zuivere zou zijn om de gereden kilometers aan elkaar te verreken. Uiteindelijk staat er een maandelijkse rekening open voor de auto en die ga je vervolgens onderling en naar rato verdelen.”

Vraag 4: “Wanneer ik 19 cent per kilometer factureer, dan kan dat onbelast. Maar wat gebeurt er wanneer ik mijn opdrachtgever meer dan dat bedrag in rekening brengt?”

Antwoord van Harald: “Over alles boven de 20 cent per gedeclareerde kilometer, moet je via je inkomstenbelasting loonheffing betalen. Je kunt wel een euro declareren, maar alles boven die 19 cent wordt gewoon belast.”

Vraag 5: “Is het verstandig om mijn auto uit de zaak te halen en voor privé-leasing te kiezen?”

Antwoord van Harald: “De voordelen van privé-leasing zijn dat je geen fiscale bijtelling meer hebt. Als je de auto wel in de bv hebt zitten, dan zitten daar ook nog verschillende kosten aan vast.”

Vraag 6: “Wanneer ik de auto niet in de bv heb, dan kan ik ook geen autokosten aftrekken. Wat is nou wijsheid om te doen, is er geen rekenmethode voor?”

Antwoord van Harald: “Dat is sterk afhankelijk van het type business waar je in zit en of je veel of weinig kosten maakt in je bv en wat je daarin kan aftrekken. Zeker gezien het feit dat er in 2016 het een en ander is veranderd op het gebied van de bijtellingscategorieën, is het verstandig om te onderzoeken of privé-leasing interessant voor je is.”

 

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →