Wat kost een AOV écht voor jou als zzp’er?

Arend Jansen - Aegon AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

AOV-prijs blijkt goedkoper dan zzp’er denkt

Deze wiskundig volkomen onjuiste formule is een weergave van één van de uitkomsten van een kwalitatief onderzoek onder zzp’ers welke wij in het laatste kwartaal van 2015 uitgevoerd hebben. Waar gaat dit over?

In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen zzp’ers werkzaam waarvan slechts 1/3 een voorziening voor arbeidsongeschiktheid heeft afgesloten. Met andere woorden: zo’n 650.000 zzp’ers zijn onverzekerd ingeval van arbeidsongeschiktheid; voor hen rest slechts een bijstandsuitkering als deze al verleend wordt!

Waarom zijn zo veel zzp’ers onverzekerd? Hiernaar heeft verzekeraar Aegon in 2015 kwalitatief onderzoek uitgevoerd wat bestond uit 30 persoonlijke interviews met zzp’ers. Naast argumenten als ‘ik word niet arbeidsongeschikt’, ‘dan verkoop ik de zaak’, ‘dan leven we van het inkomen van mijn partner’, blijkt de prijs wel het allerbelangrijkste argument te zijn waarom zzp’ers geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) afsluiten. Gezien het gemiddelde inkomen van de door ons geïnterviewde zzp’ers, zo’n € 25.000,-, lijkt dat ook een logische reden. Maar toch is er iets vreemds mee aan de hand en daar kwamen wij eigenlijk bij toeval, tijdens het tweede interview, achter.

Wat gebeurde er tijdens dit interview? De zzp’er, een 36-jarige freelance journalist die € 30.000,- verdiende, gaf aan dat hij zo’n AOV echt niet kon betalen en voegde er aan toe dat hij eenvoudigweg geen € 500,- per maand over hield om hieraan te spenderen.
€ 500,- per maand? Dat leek ons nou wel erg hoog. Ter plekke hebben wij snel de premie voor een AOV voor deze journalist uitgerekend, uitgaande van de meest uitgebreide dekking en veiligste keuze (80% van het loon verzekeren, uitkering tot 67 jaar, wachttijd 14 dagen) bedroeg de premie slechts € 170,- per maand en dat is dan nog bruto! Toen wij de journalist hiermee confronteerde viel hij bijna van zijn stoel van verbazing en dacht ineens heel anders over een AOV.

Vervolgens hebben wij bij alle daarna volgende interviews gevraagd naar de geschatte prijs voor een AOV en in praktisch alle gevallen schatte de zzp’er de premie veel hoger in dan de werkelijke premie, veelal zat daar een factor 2 of 3 tussen.

Tja, dan zijn wij bij de verklaring van de onjuiste wiskundige formule in de kop van dit artikel. Lees voor het eerste woordje prijs de werkelijke prijs en voor het tweede woordje prijs de gepercipieerde prijs en voilà, dan klopt de formule! En wat is de moraal van dit het verhaal? Denk niet te snel ‘ik kan dit niet betalen’ maar kijk eerst naar de echte prijs. Dat kan al voor een adviestraject door gebruik te maken van één van de tools die gemakkelijk op Internet te vinden zijn en die betrouwbare indicaties van de kosten geven.

Arend Jansen - Aegon
Arend Jansen

Arend Jansen is manager specials deals bij Aegon. Als expert op gebied van inkomensverzekeringen initieert en begeleidt hij de ontwikkeling van proposities voor specifieke doelgroepen. Naast kennis op gebied van inkomensverzekeringen heeft hij ook grote affiniteit met en betrokkenheid bij preventie en re-integratie. Deze interesse heeft geresulteerd in het behalen van de studie Register Case en Caremanagement (RCCM®). Arend is bestuurslid van de RNVC, dè beroepsvereniging voor registercasemanagers. Zijn visie over inkomensverzekeringen: financiële zekerheid is belangrijk en vaak noodzakelijk maar aan het werk komen of blijven is nog veel belangrijker. Werk is één van de belangrijke geluksfactoren van de mens. De inkomensverzekeraar kan (en moet) hieraan een belangrijke bijdrage leveren!

Bekijk alle artikelen van Arend Jansen →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →