Infographic: Zzp’er minder vaak ziek dan werknemer

Zzp’er is drie keer minder ziek dan gemiddelde werknemer

BEEMSTER – De zzp’er is twee dagen per kalenderjaar ziek, drie keer minder dan de gemiddelde werknemer die zich gemiddeld zes dagen per jaar ziek meldt (CBS, juli 2015[1]). Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer.

“Een werknemer zal zich eerder ziek melden dan een zzp’er, omdat een ziektedag gecompenseerd wordt. Bij zzp’ers is dat niet het geval, bovendien werkt een zzp’er – ook al is hij ziek – vaak nog een dag(deel) vanuit huis,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer. Slechts drie op de tien zzp’ers vindt dientengevolge dat de zzp’er moet worden verplicht om zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête van ZZP Barometer onder een representatieve steekproef van 920 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, september 2015). De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PNG-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →