Jouw financiële zzp-toekomst: vergeten pensioenpotjes, verborgen schatten

Zzp-toekomst en pensioen uit eerder dienstverband

De 5 pijlers van je financiële toekomst

Het inkomen dat je krijgt als je met pensioen gaat is in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de pijlers van je financiële toekomst.

In vorige artikelen ben ik ingegaan op de AOW en ANW. Deze bijdrage gaat over het 2e pijler pensioen: het pensioen uit een (eerder) dienstverband.

Verborgen schatten
In december 2014 heeft de stichting ZZP Nederland een onderzoek verricht naar de omstandigheden en sociale voorzieningen van zzp’ers in Nederland. Het rapport kunt u hier vinden. Een interessante uitkomst van het onderzoek is dat 70% van de ondervraagden tijdens een eerder loondienstverband een klein pensioen heeft opgebouwd. 18,1% heeft in loondienst zelfs een prima pensioen opgebouwd. De begrippen ‘klein’ en ‘prima’ zijn niet gedefinieerd maar uit het onderzoek kan je in ieder geval concluderen dat een groot deel van de zzp’ers pensioen heeft opgebouwd uit een eerder dienstverband.

Schatgraven
Pensioen uit een eerder dienstverband maakt onderdeel uit van je financiële toekomst. Om een compleet overzicht te krijgen van je financiële toekomst zal je dus moeten achterhalen hoe hoog het opgebouwde pensioen nu eigenlijk is.

Pensioenfondsen en verzekeraars zijn wettelijke verplicht om jaarlijks een overzicht van het opgebouwde pensioen te geven aan zogenaamde actieve deelnemers. Pensioengerechtigden die niet meer actief deelnemen aan de pensioenregeling, bijvoorbeeld omdat ze zzp’er zijn geworden, ontvangen nog maar een keer per vijf jaar een overzicht van het opgebouwde pensioen.

Om er voor te zorgen dat je verschillende pensioenpotjes met elkaar kan vergelijken, hebben pensioenfondsen en verzekeraars afgesproken dat de verschillende pensioenoverzichten op elkaar lijken. Daarom bestaat sinds enkele jaren het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Via de site www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je snel een actueel overzicht van je opgebouwde pensioen en AOW. Inloggen gaat met behulp van je DigiD.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Afkoop klein pensioen
Als je bij veel verschillende werkgevers pensioen hebt opgebouwd kun je geconfronteerd worden met afkoop van klein pensioen. Als je oudedagspensioen (per werkgever) lager is dan € 465,94 per jaar (in 2016) kan het pensioenfonds of verzekeraar besluiten om het pensioen af te kopen. Je kunt dit zelf niet aanvragen of weigeren.

Op het afkoopbedrag wordt loonheffing ingehouden. Bij afkoop van een klein pensioen stijgt het jaarinkomen. Je kan dan een naheffing van de belastingdienst krijgen voor de inkomstenbelasting. Ook kan de afkoop van klein pensioen gevolg hebben voor toeslagen.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Conclusie
Veel zzp’ers hebben tijdens een (eerder) dienstverband pensioen opgebouwd. Dit pensioen vormt samen met de AOW een basis voor de financiële toekomst. Via het UPO of www.mijnpensioenoverzicht.nl  is mogelijk om een actueel overzicht te krijgen. Ik daag je uit om eens te onderzoeken wat je al hebt opgebouwd. Misschien vind je nog wel een verborgen schat.

Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →