VAR verdwijnt, payroll zorgt voor duidelijkheid

De mogelijkheden met payroll

Wat al een lange tijd in de lucht hing, gaat werkelijkheid worden; De VAR verklaring houdt vanaf 1 mei 2016 op te bestaan. De Belastingdienst voert deze maatregel in als onderdeel van de jacht op schijnconstructies (verkapt loondienst verband). Er komt een implementatietermijn van een jaar voor invoering van de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Er is nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van deze maatregel. Payroll zorgt voor duidelijkheid.

Wat gaat er veranderen en wanneer?

– Per 1 mei 2016 verwijnt de VAR verklaring en wordt deze vervangen door de nieuwe wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties)

– Opdrachtgever en zzp’er moeten samen een modelovereenkomst afsluiten. Ze zijn voortaan samen verantwoordelijk voor eventuele aanspraken achteraf

– De criteria waarop de Belastingdienst achteraf gaat toetsen, zijn onduidelijk

– Er geldt een implementatietermijn van 1 jaar, van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017

Waarom Freelance payroll?

– Er is geen VAR verklaring / modelovereenkomst vereist

– In veel gevallen zijn zzp’ers en opdrachtgevers op voorhand niet 100% gevrijwaard van aanspraken achteraf, dit brengt hoge risico’s met zich mee. Freelance Payroll vrijwaart zowel de opdrachtgever als de zzp’er

– Er is geen sprake van verkapt loondienstverband, omdat alle sociale premies en verzekeringen correct worden afgedragen. Er kan daarom voor meerdere jaren één opdracht gecontinueerd worden. Geen opdrachteneis of een maximum van 70% aan werkzaamheden per opdrachtgever

Lees het volledige artikel hieronder, of vraag direct een voorstel aan!

Wat gaat er veranderen?
Tot 1 mei 2016 is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van zijn VAR-verklaring. Na deze datum wordt de VAR-verklaring vervangen door een modelovereenkomst. De opdrachtgever/intermediair wordt betrokken bij het opstellen van deze overeenkomst. Dit maakt zowel de opdrachtgever als de zzp’er verantwoordelijk voor eventuele aanspraken achteraf. Alleen de modelovereenkomst die vooraf is beoordeeld en goedgekeurd door de Belastingdienst, verschaft de zzp’er en opdrachtgever zekerheid over aanspraken achteraf. Ondernemer en opdrachtgever stellen dus samen de overeenkomst op. De Belastingdienst zet modelovereenkomsten op de site, die als voorbeeld kunnen dienen.

Implementatietermijn
Gedurende de implementatietermijn – die loopt van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 – stelt de Belastingdienst zich coulant op en geldt een inspanningsverplichting. Opdrachtgevers en zzp’ers moeten hooguit hun werkwijze aanpassen, maar strenge maatregelen volgen pas na de overgangsregeling. In deze periode is dus vooral sprake van toezichthouden en aansturen door de Belastingdienst.

Onduidelijkheid in de markt
Deze overgangsfase leidt opnieuw tot veel onduidelijkheid onder zelfstandigen. Eerder al werd de BGL (Beschikking Geen Loonheffingen) geïntroduceerd. Na veel weerstand uit de markt werd dit initiatief ingetrokken. Ook over de nieuwe modelovereenkomst heerst nog een hoop onduidelijkheid. Met name de toetsing achteraf en de criteria waarop, zorgen ervoor dat de vrijwaring op voorhand onvoldoende duidelijk is.

Payroll zorgt voor vrijwaring voor zowel zzp’er als opdrachtgevers
De verwachting is dat zzp’ers en opdrachtgevers terughoudend zullen zijn met het in gebruik nemen van de nieuwe modelovereenkomst. In veel gevallen zal er op voorhand geen 100% duidelijkheid zijn over vrijwaring. Dit brengt hoge risico’s op eventuele naheffingen met zich mee, voor zowel zzp’er als opdrachtgever. Als op voorhand al 100% vrijwaring is gegeven, gaat hier veel administratieve rompslomp aan vooraf: gezamenlijk een modelovereenkomst opstellen en die ter goedkeuring indienen bij de Belastingdienst.

Geen risico’s met EasyStaff Freelance Payroll
Met de Freelance Payroll van EasyStaff zijn deze risico’s voor zzp’ers en opdrachtgevers volledig afgedekt. Als werkgever zorgt EasyStaff voor de correcte afdracht van de loonbelasting; er komt dus geen modelovereenkomst aan te pas.
Ook hoeven zzp’er en opdrachtgever zich geen zorgen meer te maken over verkapt loondienstverband. Bij payroll worden immers sociale premies en verzekeringen afgedragen, waardoor het gewoon mogelijk is één opdracht voor meerdere jaren te continueren. Als een zzp’er onverhoopt zonder opdracht komt te zitten, heeft hij/zij gewoon recht op een WW uitkering.
Het is duidelijk dat er voor zzp’ers en opdrachtgevers veel staat te veranderen. Maar het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van deze verandering in de (nabije) toekomst. De payroll diensten van EasyStaff kunnen hierin helderheid verschaffen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en onze consultants staan u graag te woord als u nog vragen heeft.

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →