‘VAR-petitie’ wellicht te laat voor zzp’ers

Groot deel zzp’ers ondertekent ‘VAR-petitie’ anoniem

Onlangs is de VAR-petitie “Vervanger van de VAR belemmert het werken als zzp’er onnodig” gestart. Wellicht te laat, gezien het feit dat de invoering wet DBA definitief is en het werken hiermee al van start is gegaan. Zzp’ers, opdrachtgevers en intermediairs zitten binnenkort in een overgangsfase en kunnen gedurende één jaar, tot 1 mei 2017 wennen aan de nieuwe situatie.

Wie zijn de beste intermediairs van Nederland? Download de whitepaper hier!

Begin 2017 zijn de beste intermediairs van Nederland bekend gemaakt, tijdens de Dag van de Flexibele Arbeid in Amsterdam. Op zoek naar een intermediair? Download de whitepaper gratis.

Meer info

VAR-petitie

Een mooi initiatief, de VAR-petitie die opkomt voor de zzp’ers in ons land, maar wellicht te laat. Alle plannen van staatssecretaris Wiebes voor het invoeren van de wet DBA (wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie) zijn goedgekeurd en met instemming van de Eerste Kamer worden deze per 1 mei 2016 een feit. Misschien kan de petitie nog wel een steentje bijdragen aan het vereenvoudigen van de papierwinkel, maar vooralsnog is de kans klein, aangezien zelfs de Belastingdienst nog moet wennen aan de nieuwe werkwijze en alle overeenkomsten waar zpp’ers mee moeten gaan werken nog lang niet rond zijn en nog volop in ontwikkeling zijn.
Ook valt op dat door de ruim één miljoen zzp’ers in ons land, ondernemers die vol passie dagelijks met hun onderneming bezig zijn, de petitie wel erg weinig en veel anoniem ondertekend wordt. Een vorm van angst voor herkenning? Onzekerheid? Onverschilligheid? Berusting? Aanvaarding?

Mening zzp’ers

Misschien is de grote groep zzp’ers eigenlijk wel tevreden met de nieuwe manier van werken, waarin duidelijke overeenkomsten tussen opdrachtgever en zelfstandigen een eind maakt aan geharrewar en oneindige discussies over schijnzelfstandigheid? Blij zijn met het feit dat contractafspraken straks goed op papier staan en alle partijen weten waar ze aan toe zijn. Of is er onder alle zelfstandig ondernemers in ons land misschien ook een gevoel van trots? Want dat de groep zzp’ers belangrijk is, gezien alle commotie en ook Den Haag vindt dat er eindelijk eens duidelijke regels moeten komen, is toch maar wel een feit. Natuurlijk zijn alle veranderingen, papieren rompslomp die de invoering van de wet DBA met zich meebrengen niet iets waar je als zzp’er op zit te wachten. Maar is het ook niet zo dat als het eenmaal weer ‘the way of life/business’ is, de aanpassing gedaan zijn en alles weer loopt, het misschien wel een verbetering is? De tijd zal het leren, maar optimisme is juist dat wat een zzp’er hoog in het vaandel heeft.
Met alles in ons land is het in ieder geval mogelijk om je mening te ventileren zo ook met het verdwijnen van de VAR, dus teken de VAR-petitie als je gehoord wil worden.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →