Zzp-pensioen? Dat doe je zelf!

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp-pensioen opbouwen in de vorm van een lijfrente

Weet jij precies wat je inkomen is als je stopt met werken? Zo niet, neem dan de tijd om je financiële zaken eens duidelijk op een rij te zetten. Dat kan heel eenvoudig met de vijf pijlers van je financiële toekomst.

De 5 pijlers van je financiële toekomst

Als je met pensioen gaat, is het inkomen dat je krijgt in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de vijf pijlers van je financiële toekomst.
In vorige artikelen  ben ik ingegaan op de vraag wat de overheid voor jouw pensioen doet (AOW en ANW). Dat was de eerste pijler. Ook heb ik stilgestaan bij de tweede pijler: pensioenvoorzieningen die mogelijk bij vorige werkgevers zijn opgebouwd. Bijvoorbeeld een ‘slapend’ pensioen opgebouwd bij een oud-werkgever. Nu sta ik stil bij de derde pijler: Het zzp-pensioen. En dat doe je zelf! En laat het doe-het zelven nou net een van de sterkste kanten van de zzp’er zijn!

Zzp-pensioen zelf opbouwen
Als zzp’er kun je zelf (aanvullend) pensioen opbouwen (de 3e pijler). Bijvoorbeeld door geld te storten op een individuele lijfrenterekening bij een bank. De stortingen zijn aftrekbaar bij de Inkomstenbelasting. Daar staat tegenover dat het gespaarde geld in periodieke (pensioen)uitkeringen moet worden uitgekeerd, in de toekomst. Je kunt het bedrag dus niet ineens opnemen. En over deze uitkeringen betaal je Inkomstenbelasting. Maar vaak val je op dat moment in een lagere belastingschijf, waardoor het per saldo voordeliger is.

Het geld op de lijfrenterekening valt in box 1. Hierdoor betaal je over dit geld geen vermogensrendementsheffing ( 1,2% box 3-heffing). Bij deze fiscale voordelen hoort de kanttekening dat je het geld moet gebruiken voor je oudedag of om aan jouw nabestaanden na te laten. Hierbij kun je kiezen uit de volgende varianten (combinaties zijn mogelijk):

  • de oudedagslijfrente. Bij deze vorm mag je zelf kiezen vanaf welke leeftijd je de uitkeringen wilt ontvangen. Wel moet de lijfrente een minimum aantal jaren uitkeren. Dat is bij ingang op AOW-leeftijd tenminste 20 jaar. Gaat de lijfrente eerder in dan de AOW-leeftijd, dan moet je het aantal jaren dat je jonger bent optellen bij de looptijd van 20 jaar.
  • de tijdelijke oudedagslijfrente. Deze lijfrente mag niet eerder ingaan dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. De minimale duur is vijf jaar en de uitkeringen mogen niet meer dan
    € 21.248,- (bedrag 2016) per jaar bedragen.
  • de nabestaandenlijfrente. Deze lijfrente gaat in bij jouw overlijden en de uitkeringen gaan naar jouw erfgenamen.

Naast banken, zijn er diverse andere aanbieders van zzp-pensioen. Onder verschillende namen bieden zij  lijfrenteproducten aan waarmee je als zzp’er zelf pensioen kunt opbouwen: bijvoorbeeld namen als  ‘Ondernemerspensioen’, ‘ZZP Pensioen’ en ‘ZZP Pensioenfonds’.

Hoeveel zal ik zelf opzij zetten voor mijn pensioen?
Het antwoord is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je zult een inschatting moeten maken van je toekomstige inkomsten en uitgaven. In de praktijk blijkt dat best lastig. Weet in ieder geval dat als je een partner hebt, jouw netto AOW-uitkering € 740,- per maand (2016) bedraagt. Kijk hier voor de hoogte van de AOW-uitkeringen in 2016. Als je de toekomstige uitgaven hoger inschat, dan ligt het voor de hand om te sparen voor een aanvullend zzp-pensioen.

Hoeveel mag ik zelf sparen in een lijfrenteproduct?
Er zijn beperkingen aan de hoogte van het bedrag dat je als inleg op een lijfrenterekening mag aftrekken. Met de rekenhulp van de belastingdienst bepaal je hoeveel inleg aftrekbaar is. Hoeveel je mag aftrekken, hangt af van het al dan niet hebben van een pensioentekort. Aangezien de meeste zzp’ers zelf voor hun pensioen moeten zorgen, zal er meestal sprake zijn van een pensioentekort.

Speciale voorwaarden
• Geld in een lijfrenteproduct mag niet ineens worden opgenomen: voor of na de AOW-leeftijd moet dit in periodieke uitkeringen worden gedaan.
• Voor zzp’ers geldt een speciale voorwaarde: bij arbeidsongeschiktheid mag een zzp’er zijn zelfgespaarde zzp-pensioen uit een lijfrenteproduct (tot een bepaald bedrag) in één keer opnemen. Zonder deze speciale voorwaarde zou deze opname gepaard gaan met een boete van 20% (‘revisierente’). Ook als zaken minder succesvol verlopen dan gepland, geldt een speciale voorwaarde. Bij een beroep op bijstand hoeft de zzp’er niet eerst zijn pensioenpotje ‘op te eten’. Daar zijn wel wat voorwaarden aan gekoppeld. Wil je daar meer over lezen, klik dan hier.

Tot besluit Een zzp-pensioen in de vorm van een lijfrente is één van de pijlers van je financiële toekomst. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel en wanneer je inlegt. Zzp-pensioen? Dat doe je zelf!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pensioenweetje

Slechts één op de drie Nederlanders komt direct in actie als ze erachter komen dat hun pensioen ontoereikend is. Twee op de drie uitstellers probeert het uitstelgedrag tegen te gaan. ‘Mezelf een deadline stellen’ (36%) en ‘de taak opdelen in stukken’ (20%) zijn de meest genoemde strategieën om uitstelgedrag tegen te gaan.

(Bron: AMweb 19 januari 2016)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Avatar foto
Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →