AOV vaak zeer betaalbaar voor zzp’ers

Arend Jansen - Aegon AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’ers en AOV

In een vorige column heb ik betoogd dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor vele zzp’ers betaalbaar is en vaak een stuk goedkoper dan een zzp’er denkt. Ook heb ik de mogelijkheden genoemd om bij overgang van loondienst naar het zzp-schap de ZW- en/of WIA-verzekering vrijwillig voort te zetten.

Ik heb een aantal vragen gekregen om dit in een concreet voorbeeld uit te werken. Daarom heb ik voor deze column mijn pedicure (tja, ik word een dagje ouder) meegenomen.

Marjolein

Is 35 jaar, woont samen met Peter, ook zzp’er en Marjolein heeft per 1 maart jongstleden haar grote droom verwezenlijkt: zij heeft haar loondienstbetrekking opgezegd en is haar eigen pedicurepraktijk begonnen. In feite was die voor haar al eerder begonnen. Zij werkte al volop in de avonduren en in het weekeinde en heeft al een mooie klantenkring opgebouwd. Sterker, door mond-tot-mond reclame heef zij een wachtlijst waaraan ze nu, als zzp’er, alle aandacht kan geven.

Haar financieel belang

Peter heeft een goed inkomen als zzp’er, verdient zo’n € 45.000,- per jaar en Marjolein gaat met haar pedicurepraktijk, op basis van haar huidige klantenkring plus wachtlijst, circa € 25.000,- verdienen en dat lijkt aardig op haar salaris toen ze nog in loondienst werkte. Ze hebben een aardig spaarpotje, als Marjolein een tijdje niet kan werken hebben ze geen probleem. Maar als Marjolein langdurig uit zou vallen dan ligt dat wezenlijk anders. Dan kunnen ze net aan de hypotheek betalen maar is er geen enkele ruimte meer voor leuke dingen.

Het advies

Een professioneel adviseur brengt de financiële situatie en de wensen van Marjolein en Peter in kaart. Ook onderzoekt hij de verzekeringsmogelijkheden en een eerste quick scan levert de volgende mogelijkheden op, waarbij de adviseur uitgegaan is van een te verzekeren bedrag van € 20.000,- per jaar, een AOV met gelijkblijvende verzekerde bedragen en het leeftijdsafhankelijke tarief:

Vrijwillige voorzetting Ziektewet (1e twee jaar)                    premie € 221,- per maand.
Vrijwillige voortzetting WIA (wachttijd 2 jaar))                      premie € 157,- per maand.
AOV tot 67 jaar, wachttijd 14 dagen                                      premie € 161,- per maand.
AOV tot 67 jaar, wachttijd 2 jaar                                             premie €   99,- per maand.

De keuze

In een goed samenspel met haar financieel adviseur kiest Marjolein voor een AOV met een wat langere wachttijd, namelijk van zes maanden en een verhoogde ondergrens van arbeidsongeschiktheid, de verzekering keert uit vanaf 50% arbeidsongeschiktheid.
Marjolein sluit de verzekering af bij een gerenommeerde verzekeraar (waar ik de naam niet van zal noemen …) en zij betaalt hiervoor een bruto premie van € 74,- per maand.

Kortom

Marjolein heeft tegen een zeer betaalbare premie de zekerheid dat, als zij langdurig uitvalt wegens arbeidsongeschiktheid, zij en Peter hun leven qua financiën redelijk ongewijzigd kunnen voorzetten. En het voorbeeld van Marjolein kan gelden voor vele zzp’ers!

Arend Jansen - Aegon
Arend Jansen

Arend Jansen is manager specials deals bij Aegon. Als expert op gebied van inkomensverzekeringen initieert en begeleidt hij de ontwikkeling van proposities voor specifieke doelgroepen. Naast kennis op gebied van inkomensverzekeringen heeft hij ook grote affiniteit met en betrokkenheid bij preventie en re-integratie. Deze interesse heeft geresulteerd in het behalen van de studie Register Case en Caremanagement (RCCM®). Arend is bestuurslid van de RNVC, dè beroepsvereniging voor registercasemanagers. Zijn visie over inkomensverzekeringen: financiële zekerheid is belangrijk en vaak noodzakelijk maar aan het werk komen of blijven is nog veel belangrijker. Werk is één van de belangrijke geluksfactoren van de mens. De inkomensverzekeraar kan (en moet) hieraan een belangrijke bijdrage leveren!

Bekijk alle artikelen van Arend Jansen →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →