Jouw financiële zzp-toekomst: sterven in het harnas

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp-toekomst en langer doorwerken

Weet jij precies wat je inkomen is als je stopt met werken? Zo niet, dan is het tijd om je financiële zaken eens duidelijk op een rij te zetten. Dat kan heel eenvoudig met De vijf pijlers van je financiële toekomst.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

De 5 pijlers van je financiële toekomst

Het inkomen dat je krijgt als je met pensioen gaat is in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de pijlers van je financiële toekomst.

In de vorige columns zijn de eerste drie pijlers aan de orde gekomen: AOW, ANW, pensioen uit een vroeger dienstverband en lijfrente.  Nu is het de beurt aan de vierde pijler: langer doorwerken.

Sterven in het harnas

Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat het merendeel van de ondervraagden niets ziet in langer doorwerken. Het spookbeeld van Amerikaanse toestanden waarbij boodschappen worden ingepakt door senioren schiet door de gedachten.
Feit is dat de werkgelegenheid van senioren in Nederland de afgelopen jaren sterk is gestegen als gevolg van de vergrijzing van de beroepsbevolking en de stijging van de participatie van ouderen.

Als je nadenkt over je financiële toekomst kan ik mij voorstellen dat langer doorwerken niet als de meest voor de hand liggende pijler wordt gezien. Maar het is zeker niet een mogelijkheid die je op voorhand kan uitsluiten.

Motivatie om langer door te werken

In een aantal onderzoeken zijn de drijfveren van de ‘oudere en ervaren arbeidskrachten’ om langer door te werken in beeld gebracht.

Zinvolle dagbesteding
Ruim 2/3 van de senioren die na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd nog doorwerken geeft aan dat langer doorwerken iets toevoegt aan het leven. Een reden hebben om ’s morgens op te staan, het contact op de werkvloer, nog actief deel uitmaken van de maatschappij en doorleren zijn belangrijke drijfveren.

Financiële noodzaak
Voor het merendeel van de ondervraagden geldt ook dat er een financiële noodzaak is om door te werken. AOW, pensioen uit vorige dienstbetrekkingen en eigen voorzieningen zijn niet voldoende om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. De verdiensten vormen een welkome aanvulling op de aanwezige voorzieningen. Daarbij kan nog worden aangetekend dat de AOW niet gekort wordt met de winst uit onderneming die een zzp’er boekt na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Fiscaal voordeel
Voor belastingplichtigen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt zijn de tarieven in de eerste twee belastingschijven lager.

Belastingschijf             Van €                  tot €                    voor AOW             na AOW

1                                     0                          19.922                 36,55%                 18,65%

2                                     19.923                 33.715                 40,4%                   22,5%

Als de winst die je realiseert met langer doorwerken samen met de overige inkomensbestanddelen niet uitkomt boven € 33.715 ontstaat er een fiscaal voordeel ten opzichte van de periode voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Je moet wel rekening houden de heffingskortingen die veranderen bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Conclusie

In principe stopt het verdienvermogen niet op latere leeftijd. Daarmee kan langer doorwerken een pijler van je financiële toekomst zijn. De drijfveren om (langer) door te werken zijn uiteraard zeer persoonlijk: financiële noodzaak, zinnige dagbesteding, fiscaal voordeel of een combinatie van deze drijfveren.

Als de vierde pijler ‘langer doorwerken’ niet tot de verbeelding spreekt, dan is het handig om er voor te zorgen dat de andere pijlers van je financiële toekomst voldoende zijn om van een onbezorgde oude dag te genieten.

Avatar foto
Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →