De 9 meest gestelde vragen over GroenGas

Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
2 Shares

GroenGas, de schoonste en goedkoopste brandstof

Op de 9 meest gestelde vragen over GroenGas vind je als zzp’er hieronder de antwoorden:

1. Wat is GroenGas?
GroenGas is de schoonste en goedkoopste brandstof van dit moment. GroenGas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas (gas uit organisch materiaal) op te waarderen tot aardgaskwaliteit. In Nederland tank je 100% GroenGas bij OrangeGas, maar ook andere partijen bieden GroenGas op aanvraag aan. De bron van het GroenGas zijn bijvoorbeeld rioolwaterzuivering, mestvergisting en afvalverwerking.

2. Wat is het verschil tussen aardgas en GroenGas?
GroenGas is de duurzame variant van aardgas. Beide gassen bestaan hoofdzakelijk uit methaan, maar het verschil zit ‘m in de grondstof waarvan het methaan is gemaakt. Aardgas is miljoenen jaren geleden onder de grond gevormd en raakt een keer op. GroenGas heeft een niet-fossiele basis want dit wordt hernieuwbaar gewonnen uit biomassa. GroenGas tank je niet direct aan de pomp, maar wordt op de productielocatie geïnjecteerd in het aardgasnetwerk. Bij die injectie wordt door de overheid een groengascertificaat afgegeven, dat dan aan de pomp gerandeerd dat er ook werkelijk groengas opgewekt en gebruikt wordt. Het grote voordeel van GroenGas is dat het door zijn hiernieuwbare productiewijze vrijwel CO2-neutraal is. Bij gebruik van GroenGas komt minimaal 72% minder CO2 in de atmosfeer dan bij verbranding van aardgas.

3. Kan GroenGas opraken?
Nee. Uit bijna alle organische afvalstromen zoals mest, afval en slib kan biogas opgewekt worden. En organisch afval zal er altijd zijn.

4. Wat is het verschil tussen CNG, LNG, LPG, LBG en biogas?
● CNG staat voor Compressed Natural Gas. Dit is in feite een manier van opslaan, het staat namelijk voor gasvorming onder druk. Dat kan zowel aardgas als GroenGas zijn.
● Biogas is gas dat ontstaat na vergisting van biomassa. GroenGas is biogas dat is opgewaardeerd naar aardgaskwaliteit. Biogas en GroenGas zijn niet-fossiele gassen.
● LNG staat voor Liquefied Natural Gas en is vloeibaar gemaakt aardgas. Het vloeibare aardgas neemt 3 keer minder ruimte in beslag dan CNG en is daarom vooral geschikt voor grbruik bij lange afstandtransport.
● LBG, Liquidfied Biogas, is de duurzame variant van LNG. LBG wordt vooral ingezet voor zwaar transport, scheepvaart en off grid toepassingen.
● LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas en wordt in de volksmond vaak autogas genoemd. Het bestaat uit butaan en propaan (campingas). LPG ontstaat bij productie en behandeling van aardolie en is dus ook een fossiele brandstof, maar het is wel een afvalproduct dat hergebruikt wordt en is daarmee ook in zekere zin duurzaam.

5. Wat zijn de voordelen van GroenGas voor de luchtkwaliteit?
GroenGas heeft dezelfde uitstoot aan NOx en fijnstof als benzinemotoren en is daarmee duidelijk schoner dan diesel (met name lagere NOx). Verder is de CO2 uitstoot van CNG zo’n 15 % lager dan die van benzine (en vrijwel gelijk aan diesel) wat weer goed is voor het verminderen van het broeikaseffect. GroenGas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar reduceert daar bovenop de CO2-emissies met minimaal 72% omdat het geproduceerd wordt uit biomassa. Onderzoek toont aan dat het gebruik van GroenGas voor mobiliteitsdoeleinden de meeste milieuwinst realiseert en concrete effecten heeft op de luchtkwaliteit.

6. Wat stoot een auto op GroenGas dan uit?
Rijden op GroenGas vermindert de CO2-uitstoot met minimaal 72% in vergelijking tot benzine en diesel en verbetert daardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk ten opzichte van diesel door sterk verminderde fijnstof- en NOx-uitstoot.

7. Hoe ver kan ik gemiddeld rijden met een auto op GroenGas?
Uiteraard hangt dit ook af van het type voertuig. Steeds meer voertuigen worden af-fabriek geleverd met een ruime actieradius op GroenGas en een beperktere actieradius op benzine. De theoretische actie-radius op GroenGas van een personenauto ligt tussen de 300 en ruim 500 km. Bij bestelbussen ligt de actieradius gemiddeld op 300-400 km. In de praktijk ligt deze afhankelijk van rijstijl en belading ca. 25% lager.

8. Rijdt een auto op GroenGas anders dan een auto op benzine of diesel?
Nee, in het rijgedrag merk je dus geen verschil tussen een auto op GroenGas of benzine/dieselauto. De nieuwe generatie aardgasvoertuigen hebben door de toepassingen van turbomotoren evenveel vermogen als de traditionele tegenhangers. Een auto op GroenGas is echter wel stiller.

9. Welke auto’s zijn er af-fabriek geschikt voor GroenGas?
Steeds meer automerken brengen af-fabriek aardgasvoertuigen op de markt, zowel personenauto’s als bestelbussen (grijs kenteken). Dit zijn de modellen van het Pon-concern:
● Audi A3
● SEAT Mii
● SEAT Leon
● SEAT Leon ST
● ŜKODA Citigo
● ŜKODA Octavia
● ŜKODA Octavia Combi
● Volkswagen up!
● Volkswagen Golf
● Volkswagen Golf Variant
● Volkswagen Caddy

Bron: Orangegas.nl.

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →