De waarde van beroepsarbeidsongeschiktheid als zzp’er

Arend Jansen - Aegon AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’ers en beroepsarbeidsongeschiktheid

Veel AOV verzekeraars bieden als dekking beroepsarbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat je een uitkering krijgt als je vanwege een medische oorzaak je verzekerde beroep niet meer kan uitoefenen. De verzekeraar kan niet van je eisen dat je ander werk gaat doen.
Het tegenovergestelde is een dekking volgens gangbare arbeid, zoals bijvoorbeeld het UWV biedt bij de WIA. Als je in staat bent om ander werk te verrichten, ongeacht het soort werk, dan ben je arbeidsgeschikt waarbij de mate van arbeidsongeschiktheid afhangt van de theoretische verdiencapaciteit.

Maar wat is eigenlijk de waarde van beroepsarbeidsongeschiktheid? Veel zzp’ers willen toch alles aanpakken om aan het werk te blijven? Dat is zo maar toch blijft de waarde van beroepsarbeidsongeschiktheid heel erg groot. Ik illustreer dat aan de hand van een voorbeeld.

Kees

Kees was lasser, verdiende daarmee €40.000,- per jaar maar is vanwege medische redenen helemaal niet meer in staat om zijn werk te doen. Maar Kees zou nog prima aan de slag kunnen als administrateur. Kees heeft daar ook nog eens ooit de opleiding voor gevolgd. Het gemiddelde inkomen van een administrateur bedraagt €35.000,- per jaar.
Stel, Kees is verzekerd volgens gangbare arbeid, wat het geval is als hij onder de WIA valt. Wat gebeurt er dan na twee jaar ziekte? Het UWV stelt de theoretische verdiencapaciteit vast, hier €35.000,-. Waarom theoretisch? Het is voor de vaststelling van zijn arbeidsongeschiktheid helemaal niet van belang of Kees daadwerkelijk een baan als administrateur kan vinden. Kees kan theoretisch €35.000,- verdienen, hij verdiende €40.000,-, volgens de WIA is Kees voor €35.000,- / € 40.000,- =
voor 87,5% arbeidsgeschikt. Gevolg is dat Kees geen WIA-uitkering krijgt en als hij geen baan vindt dan resteert WW en vervolgens Bijstand.
Nu de andere situatie. Kees is zzp’er en verzekerd bij een verzekeraar die beroepsarbeidsongeschiktheid biedt. Kees is volledig arbeidsongeschikt voor zijn beroep en krijgt zijn verzekerde som volledig uitgekeerd.
Nu wil de verzekeraar Kees graag helpen om aan ander werk te komen en Kees wil dit ook graag. Thuis zitten vindt hij niets en hij gaat vrijwillig een traject in met de verzekeraar. De casemanager en arbeidsdeskundige van de verzekeraar begeleiden Kees en zorgen voor bijscholing, sollicitatietraining, etc. De kosten worden ook betaald door de verzekeraar. De tegenprestatie van Kees is dat hij en de verzekeraar overeenkomen dat, als het lukt om Kees daadwerkelijk aan de slag te krijgen, de verzekeraar de uitkering kan verlagen en/of beëindigen. Dit wordt meestal vooraf vastgelegd in een re-integratiecontract.

Het verschil

Uit dit voorbeeld blijkt het grote verschil tussen gangbare arbeid en beroepsarbeidsongeschiktheid. Bij het laatste heeft de verzekerde zelf alle zeggenschap, hij kan niet verplicht worden om te kiezen voor een beroep dat hij of zij helemaal niet wil. En, misschien nog belangrijker, een aanpassing van de uitkering vindt pas plaats als de verzekerde ook daadwerkelijk dat andere inkomen verdient. En dat is een wereld van verschil!

Arend Jansen - Aegon
Arend Jansen

Arend Jansen is manager specials deals bij Aegon. Als expert op gebied van inkomensverzekeringen initieert en begeleidt hij de ontwikkeling van proposities voor specifieke doelgroepen. Naast kennis op gebied van inkomensverzekeringen heeft hij ook grote affiniteit met en betrokkenheid bij preventie en re-integratie. Deze interesse heeft geresulteerd in het behalen van de studie Register Case en Caremanagement (RCCM®). Arend is bestuurslid van de RNVC, dè beroepsvereniging voor registercasemanagers. Zijn visie over inkomensverzekeringen: financiële zekerheid is belangrijk en vaak noodzakelijk maar aan het werk komen of blijven is nog veel belangrijker. Werk is één van de belangrijke geluksfactoren van de mens. De inkomensverzekeraar kan (en moet) hieraan een belangrijke bijdrage leveren!

Bekijk alle artikelen van Arend Jansen →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →