5 tips overgangsperiode VAR naar DBA voor zzp’ers

Definitief afscheid van de VAR, waar moet je op letten?

Het is 1 mei geweest. We hebben definitief afscheid van de VAR genomen. Wat betekent dit voor jou als zzp’er? Wat merk je er van? Misschien weinig of zelfs helemaal niks. Je doet nog steeds hetzelfde werk en je werkt nog steeds voor dezelfde opdrachtgever. Toch kunnen de gevolgen groot zijn. Het is daarom belangrijk om scherp te zijn én te blijven.

Tot 1 mei 2017 geldt een overgangsperiode, in deze periode is het belangrijk dat je als zzp’er rekening houdt met in ieder geval de volgende punten:

1. Voor jou als zzp’er is het belangrijk dat je kan aantonen dat er géén arbeidsverhouding is tussen jou en je opdrachtgever. Om aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsverhouding, is werken met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst cruciaal. Deze overeenkomst moeten zowel jij als de opdrachtgever ondertekenen. Modelovereenkomsten kan je, voor de aanvang van de opdracht, voorleggen aan de Belastingdienst.

2. Tijdens het eerste jaar, de overgangsperiode, hanteert de Belastingdienst milde handhaving. Dit betekent dat je in dit jaar de tijd hebt om alles goed te regelen. Vanaf 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst actief controleren. Controles kunnen terug gaan tot 1 april 2016. Wees er op tijd bij en ga zo snel mogelijk aan de slag met het implementeren van de nieuwe wet.

3. Goed om te weten: modelovereenkomsten zijn niet verplicht! Het is bijvoorbeeld niet nodig als je er 100 % zeker van bent dat jij geen arbeidsverhouding hebt met jouw opdrachtgever(s) en dat je dus écht zelfstandig werkt. Twijfel je hieraan, dan is het verstandig om over een goedgekeurde modelovereenkomst te beschikken.

4. Let erop dat je als zzp’er niet gezien wordt als werknemer. Dit betekent dat je je primair zakelijk moet gedragen. Voer bijvoorbeeld geen functioneringsgesprekken met je opdrachtgever en zorg ervoor dat je je bedrijfsvoering op orde hebt zoals verzekeringen, investeringen, administratie en acquisitie.

5. Wil je gevrijwaard zijn van risico’s waar ook jij als zzp’er mee te maken kunt krijgen, dan kan payrollen/uitzenden een oplossing zijn. Het nadeel is alleen wel dat door deze constructie een (groot) deel van je ondernemerschap wegvalt. Je komt immers gewoon in loondienst. Bekijk daarom goed je eigen individuele situatie en laat je goed voorlichten hierover.

De nieuwe wet leidt tot veel onduidelijkheid onder zzp’ers. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd wordt en blijft over de nieuwe wetgeving. Brainnet heeft een speciale pagina ingericht over de Wet DBA. Hier vind je handige informatie zoals de planning, maar ook een voorbeeld van een modelovereenkomst, inclusief leeswijzer.

Anne Meint Bouma

Anne Meint Bouma is adjunct-directeur van Managed Service Provider Brainnet. Brainnet is marktleider in Nederland op het gebied van MSP-dienstverlening. De dienstverlening bestaat uit het zoeken en vinden van zelfstandig professionals, het uitvoeren van Pre Employment Screeningen, de uitgifte van de juiste contracten tot het verzorgen van betaling. Brainnet organiseert daarnaast zzp-inspiratiesessies en publiceert frequent over relevante onderwerpen binnen het vakgebied inhuur.

Bekijk alle artikelen van Anne Meint Bouma →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →