Infographic: Zzp-inkomen niet meegenomen bij afsluiten hypotheek

Slechts bij 1 op de 3 zzp’ers wordt zzp-inkomen (deels) meegenomen

HOOFDDORP – Zzp’ers die een hypotheek hebben op hun woning, kregen deze in twee derde van de gevallen zonder dat hun zzp-inkomen hierin is meegenomen. Slechts bij een op de vier zzp’ers is de hypotheek afgesloten op basis van hun zzp-inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Knab.

Grootbanken uitgedaagd

De traditionele grootbanken – ING, ABN AMRO (direct en via Florius) en Rabobank (direct en via Obvion) – hebben het grootste marktaandeel: in totaal loopt 50% van alle zzp-hypotheken via deze instanties. Als de zzp’er wordt gevraagd welke hypotheekverstrekkers goede hypotheken voor zzp’ers hebben, noemen zij echter met name Knab (61%), onderdeel van Aegon, en de labels van ABN AMRO en Rabo-bank: Florius (34%) en Obvion (30%). We kunnen de komende jaren wellicht een grote verschuiving van de grootbanken naar deze uitdagers verwachten.

“In 2015 is Knab, in samenwerking met Aegon, gestart met de ZZP Hypotheek. We zijn dan ook blij met de vermelding dat onze hypotheek als goede oplossing wordt gezien door de zzp’ers. Dat zien we ook terug bij de 1.000 zzp’ers die naar aanleiding van de ZZP Hypotheek klant zijn geworden,” aldus Otto Venhuis, business developer bij Knab.

Zzp-jaarcijfers verplicht

De meest genoemde bijzondere voorwaarde (60%) is het verplicht overleggen van de jaarcijfers over de afgelopen drie jaar. Hoewel deze verplichting niet bij alle banken van toepassing is, geeft de grootste groep zzp’ers aan dit aanvaardbaar te vinden. Wel wenst vier op de tien zzp’ers dat ze slechts de jaarcijfers over het afgelopen jaar of de afgelopen twee jaar hoeft te overleggen. Een deel van de zzp’ers (28%) geeft aan geen hypotheek te hebben gekregen omdat ze zzp’er zijn.

Zzp’er onder water

Een op de zes zzp-hypotheken (17%) staat “onder water”, ofwel de schuld op de woning – de hypotheek – is in deze gevallen hoger dan de waarde ervan. Het meren-deel van de zzp’ers (63%) heeft het afgelopen jaar nog contact gehad met zijn hypotheekverstrekker, met name in verband met (extra) aflossen (38%) of het oversluiten van de hypotheek (31%).

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 915 zzp’ers in Nederland, uitgevoerd door ZZP Barometer in opdracht van Knab. De resultaten zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic (download PDF-versie):

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →