De oudedagsreserve voor jou als zzp’er

Avatar foto Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
toekomst-zzp

Jouw financiële zzp-toekomst: to be OR not to be

Weet jij precies wat je inkomen is als je stopt met werken? Zo niet, dan is het tijd om je financiële zaken eens duidelijk op een rij te zetten. Dat kan heel eenvoudig met De vijf pijlers van je financiële toekomst.

De 5 pijlers van je financiële toekomst

Het inkomen dat je krijgt als je met pensioen gaat, is in feite een optelsom van de verschillende geldpotjes die je tijdens je werkende leven hebt gevuld. Deze potjes vormen de pijlers van je financiële toekomst.

In de vorige columns zijn de 5 verschillende pijlers besproken. Nu kijken we naar speciale mogelijkheden voor pensioenvoorzieningen voor ondernemers, zoals de oudedagsreserve voor ondernemers.

De oudedagsreserve (OR)

Een zelfstandig ondernemer kan gebruik maken van een aantal faciliteiten voor pensioenopbouw , die niet gelden voor werknemers. Eén van deze faciliteiten is de oudedagsreserve. De oudedagsreserve is bedoeld om ondernemers gedurende het ondernemerschap in staat te stellen een voorziening voor de oudedag op te bouwen. Het is echter geen échte oudedagsvoorziening.

Werking OR

Kort gezegd houdt de regeling in dat er een bepaald bedrag (de ‘toevoeging’) ten laste van de winst kan worden gebracht. De toevoeging aan de OR bedraagt 9,8% van de winst en is maximaal € 8.774 (cijfers 2016). De OR mag nooit méér zijn dan het ondernemingsvermogen. Ieder jaar opnieuw kun je besluiten of je wilt deelnemen aan de OR. De OR komt op de balans van de onderneming te staan, zodat je die altijd in de jaarstukken kunt terugvinden. De toevoeging aan de OR verlaagt de fiscale winst van dat jaar. Op de opgebouwde OR rust wel een belastingclaim. Door gebruik te maken van de OR stel je belastingheffing alleen uit.

Einde OR

Bij het einde van het ondernemerschap moet je belasting betalen over de OR. Het is verstandig om er voor te zorgen dat in ieder geval op het moment van bedrijfsbeëindiging voldoende geld is om deze belasting af te kunnen rekenen met de belastingdienst.

Omzetting in lijfrente

Het is ook mogelijk om de oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente. Dit kan bij het einde van het ondernemerschap maar ook op een eerder moment. Het bedrag waarmee de OR afneemt, vormt winst. Daar staat tegenover dat de inleg voor de lijfrente aftrekbaar is. Ook bij deze optie is het van belang dat er voldoende geld is om de lijfrente aan te kopen. De lijfrente-uitkeringen worden te zijner tijd wel belast.

Tot besluit

Zoals uit het vorenstaande blijkt is de OR niet echt een oudedagsvoorziening maar slechts uitstel van belastingheffing. Omdat in ons belastingstelsel uitstel bijna nooit afstel wordt, is het aan te raden om voldoende geld achter de hand te hebben om de inkomstenbelasting in te toekomst te kunnen betalen. Of voldoende middelen te hebben om de OR om te zetten in een lijfrente.

Pensioenweetje NN juni 2016

 

Avatar foto
Ferd Beukers

Ferd Beukers is fiscalist, pensioenjurist en financieel planner en ruim 26 jaar werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden. In de dagelijkse praktijk krijgt hij veel vragen over de oudedags- en nabestaandenvoorzieningen van ondernemers. Zijn motto: een praktische benadering met als doel een begrijpelijke en werkbare oplossing.

Bekijk alle artikelen van Ferd Beukers →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →