Infographic: 57% zzp’ers overweegt elektrische auto

Prijs en grootte auto van belang voor zzp’ers

LEUSDEN – De meerderheid van de zzp’ers overweegt een elektrische auto als hij nadenkt over de vervanging van de huidige auto. Een goede prijs en de grootte van de auto is daarbij nog steeds doorslaggevend. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.035 zzp’ers in opdracht van Fleetwise.

Weinig zzp’ers rijden nu nog elektrisch maar de interesse in deze vorm van autorijden is er wel, bijna 1 op de 10 zzp’ers (9,7%) geeft aan er zeker van te zijn om bij vervanging van de huidige auto een elektrische auto aan te schaffen.

Wat is de trend?

Zzp’ers willen graag een grote, elektrische auto met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De kenmerken met de meeste invloed op de keuze van zzp’ers zijn prijs (50,7%), grootte (40,2%), brandstof (34,3%), merkvoorkeur (33,7%) en verbruik (28,8%). Automerken als Tesla, Volvo en Volkswagen worden vaak genoemd als de zzp’er het heeft over zijn of haar gewenste automerk, niet zo gek als je bedenkt welke innovaties deze automerken doormaken op het gebied van elektrisch autorijden.

Is de zzp’er bewust bezig?

Op dit moment rijdt bijna 9 op de 10 zzp’ers op fossiele brandstoffen (45,8% benzine, 40,3% diesel), daarna zijn hybride (5,9%) en LPG (2,8%) de meest gekozen brand-stoffen. Slechts 0,7 procent rijdt op dit moment elektrisch, dit terwijl 57% overweegt om elektrisch te gaan rijden. De intentie en de interesse in elektrisch rijden is zeker aanwezig.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.035 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016). Van de ondervraagden is het overgrote deel (68,4%) al meer dan 5 jaar actief als zzp’er. Ruim drie kwart zit in de leeftijd van 45 tot 65 jaar (77,1%) en is hoger opgeleid (75,1%).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.  (download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →