Tweedehands btw-auto interessant voor zzp’er

Avatar foto Auto & mobiliteit
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Tweedehands auto, zo trekt u de btw af

Als u een tweedehands auto koopt, kunt u de btw niet altijd aftrekken. Maar het kan wel als de auto een zakelijke auto was voordat u hem kocht. Dat levert fiscaal voordeel op.

Gebruikte auto’s zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als u zo’n auto koopt, krijgt u een factuur waarop geen btw vermeld is en dus kunt u de btw niet aftrekken. Maar behalve deze marge-auto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Voor een zzp’er is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat u de btw mag aftrekken.

Auto op de zaak?

Is het verstandig om zo’n btw-auto op de balans van uw bedrijf te zetten? Waarschijnlijk niet. Als u dit doet, zijn alle kosten weliswaar aftrekbaar. Denk aan brandstof en onderhoud. Dit zijn allemaal zakelijke kosten. Daar staat tegenover dat u te maken krijgt met de bijtelling voor privégebruik van de auto. Afhankelijk van het soort auto wordt een percentage van de nieuwwaarde opgeteld bij uw inkomen. Hierover betaalt u inkomstenbelasting. Bij een gebruikte auto is dat meestal niet gunstig. U betaalt een bijtelling gebaseerd op de nieuwwaarde, terwijl u de auto tweedehands kocht.

Wel aftrek, geen bijtelling

Bij gebruikte auto’s is het voor zzp’ers doorgaans voordeliger om de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. Dan hebt u btw-aftrek, maar er is geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is aftrekbaar, maar ook op onderhoud, brandstof en reparaties. Bovendien zijn de zakelijke kilometers aftrekbaar. Als u deze kilometers registreert, kunt u voor elke zakelijke kilometer 19 eurocent aftrekken.
Omdat u de auto ook privé gebruikt, moet u wel een btw-correctie toepassen. Dit doet u bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Die keuze maakt u zelf. Het werkelijke privégebruik is meestal gemakkelijk te bepalen. U vergelijkt de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.

Bestelauto

Ook bij de aanschaf van een bestelauto kunt u ervoor kiezen de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. In dit geval zijn er nog meer voordelen. U kunt dan de BPM-vrijstelling toepassen en het lage tarief voor de Motorrijtuigenbelasting. Het nadeel kan zijn dat u geen investeringsaftrek kunt claimen. De auto is immers een privé aanschaf en geen zakelijke investering.

De beste keuze

U mag zelf bepalen welke fiscale mogelijkheid u gebruikt. De auto voor de btw op de zaak zetten is vrijwel altijd gunstig. Wat voor de inkomstenbelasting het voordeligst is, hangt van allerlei factoren af, zoals het type auto en het gebruik. Over het algemeen geldt dat een privéauto gunstiger is naarmate u meer zakelijk rijdt. Dan kunt u immers de zakelijke kilometers aftrekken en is er geen bijtelling.

Avatar foto
Jan Rolleman

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD automotive fiscalisten BV en schrijft op deze website bijdragen namens Fleetwise / Pon’s Automobielhandel BV. Tevens is hij gespecialiseerd op het gebied van autobelastingen: BPM, motorrijtuigenbelasting en autogerelateerde aspecten van de loon- en inkomstenbelasting (bijtelling en omzetbelasting).

Bekijk alle artikelen van Jan Rolleman →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →