Zit er brood in het broodfonds voor jou als zzp’er?

Arend Jansen - Aegon AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Broodfonds, een zakelijke en emotionele beslissing

Het is al vaker genoemd: 75% van de zzp’ers heeft geen enkele voorziening in geval van arbeidsongeschiktheid. Dat is veel, verschrikkelijk veel! De redenen zijn divers. Onbekendheid met het risico, de perceptie van een hoge premie voor een AOV, wantrouwen richting verzekeraars, onverzekerbaar wegens gezondheid.

Er zijn meer oplossingen dan de traditionele AOV bij een verzekeraar. Eén daarvan is deelnemen aan een zogenaamd broodfonds. Inmiddels doen zo’n 8000 zzp’ers dat. Maar wat is nu zo’n broodfonds en is het een interessant alternatief?.

Het broodfonds

De werking van een broodfonds is in de basis heel erg simpel en mooi. Een kleine groep ondernemers – variërend tussen de 25 en 50 deelnemers – sparen ieder een maandelijks bedrag op een eigen spaarrekening. Het bedrag is afhankelijk van de uitkering die de deelnemer wil ontvangen als hij ziek wordt.
Als één van de ondernemers ziek wordt, dan ontvangt hij van alle andere deelnemers een maandelijkse schenking. Per deelnemer is dat een beperkt bedrag maar voor de zieke deelnemer is het genoeg om van te leven.
De uitkering duurt maximaal twee jaar. Indien de ondernemer dan nog niet hersteld is, betekent dit bijna altijd het einde van de onderneming en resteert mogelijk bijstand.

Fiscaal

Een broodfonds in geen verzekering. Elke ondernemer spaart op een eigen rekening en schenkt geld aan een andere, arbeidsongeschikte deelnemer. Als de ondernemer stopt met het deelnemen aan het broodfonds is het resterende saldo van de spaarrekening ook voor hemzelf.
De maandelijkse storting op de rekening is dan ook niet fiscaal aftrekbaar (de premie voor een AOV is dat wel), anderzijds is de uitkering ook niet belast (en dat is de AOV-uitkering wel).
Wel kan er sprake zijn van BOX 3 belasting van het saldo van de spaarrekening en theoretisch zou er sprake kunnen zijn van schenkbelasting. Aangezien deze pas verschuldigd is bij schenkingen boven
€ 2.122 per jaar per schenker (en dat zijn er zo’n 25 tot 50) zal schenkbelasting in praktijk niet voorkomen.

Argumenten voor een broodfonds

Ik spreek regelmatig zzp’ers die zeer bewust gekozen hebben om deel te nemen aan een broodfonds. In de veelheid van redenen voeren er drie de boventoon:
• De deelname aan een broodfonds is zeer betaalbaar, een AOV is dat niet.
• Bij een AOV moet je maar afwachten of er een uitkering komt, bij het broodfonds heb ik veel meer zekerheid.
• Ik ken de andere deelnemers in het broodfonds en we voelen ons solidair met elkaar. Dat voelt goed, ook als ik een schenking doe.

Argumenten tegen een broodfonds

Vanuit mijn eigen professie en kennis zie ik een aantal bezwaren tegen een broodfonds:
• De uitkering vanuit een broodfonds duurt maximaal twee jaar. De kans op langduriger arbeidsongeschiktheid is weliswaar klein maar de gevolgen zijn wel heel groot!
• De basis van het broodfonds is solidariteit. Hoe lang is de solidariteit houdbaar als het aantal zieken in een fonds oploopt?
• Een broodfonds lijkt financieel aantrekkelijk maar is in feite duurder dan een gemiddelde AOV.

De afweging

Dat is best een lastige. De argumenten voor en tegen zijn lastig vergelijkbaar omdat het zakelijke en emotionele, maar daarmee niet minder belangrijke, argumenten betreft. In mijn volgende column zal ik u meenemen in mijn persoonlijke en genuanceerde afweging. Wordt vervolgd!

Arend Jansen - Aegon
Arend Jansen

Arend Jansen is manager specials deals bij Aegon. Als expert op gebied van inkomensverzekeringen initieert en begeleidt hij de ontwikkeling van proposities voor specifieke doelgroepen. Naast kennis op gebied van inkomensverzekeringen heeft hij ook grote affiniteit met en betrokkenheid bij preventie en re-integratie. Deze interesse heeft geresulteerd in het behalen van de studie Register Case en Caremanagement (RCCM®). Arend is bestuurslid van de RNVC, dè beroepsvereniging voor registercasemanagers. Zijn visie over inkomensverzekeringen: financiële zekerheid is belangrijk en vaak noodzakelijk maar aan het werk komen of blijven is nog veel belangrijker. Werk is één van de belangrijke geluksfactoren van de mens. De inkomensverzekeraar kan (en moet) hieraan een belangrijke bijdrage leveren!

Bekijk alle artikelen van Arend Jansen →

Populaire artikelen

vrouw achter MSI laptop
Thuiswerken veroorzaakt toename aantal burn-outklachten'
AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Cybercriminaliteit bij zzp'ers
19% van de kleine bedrijven neemt geen cybermaatregelen
AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →