Infographic: Helft zzp’ers zonder AOV wél bereid te betalen voor de verzekering

AOV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Zzp’er zonder AOV is zich bewust van risico op arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG – Ruim 4 op de 10 zzp’ers (42,2%) heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), terwijl zij zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s. De helft van deze groep zzp’ers is wel bereid zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar tegen een relatief lage premie. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 969 zzp’ers in opdracht van Aegon.

Ten opzichte van vorig jaar zijn er wel meer zzp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Het aantal bewust AOV-loze zzp’ers is gelijk gebleven. Het percentage zzp’ers die de AOV in overweging nemen is licht gedaald met 3%.

Wanneer wél een AOV?

Iets meer dan de helft van de bewust AOV-loze zzp’ers (21,6% van het totale aantal zzp’ers) wil zich wel tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren en zijn bereid gemiddeld €52,10 per maand te betalen. Dat is fors minder dan de zzp’ers die een AOV overwegen (€104,83) en zzp’ers die al over een AOV beschikken (€237,25).

Wat verwacht de zzp’er?

In ruil voor de relatief lage gemiddelde premie van €52,10 per maand verwacht de bewust AOV-loze zzp’er gemiddeld 47,5% van de huidige bruto jaaromzet te ontvangen. Dit komt neer op een uitkering van €23.449,21 per jaar. De zzp’ers die een AOV overwegen verwachten een uitkering van 62,7% van de huidige bruto jaaromzet. Dit komt neer op €31.322,14 per jaar tegen een gewenste gemiddelde premie van €104,83. Zzp’ers die al over een AOV beschikken verwachten een uitkering van 58,3% van de huidige bruto jaaromzet in ruil voor de gewenste gemiddelde premie van €237,25. Die uitkering komt neer op €44.191,84 per jaar.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 969 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer in-formatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.  (download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →