4 boeken die onmisbaar zijn voor jou als zzp’er

Implementatie efficiënte werkwijze in je dagelijkse werk

In ons vorige artikel hebben wij verteld over de Lean Startup mentaliteit en wat dat voor jou als zzp’er kan betekenen. Je zal jezelf nu vast afvragen hoe je deze manier van werken kan toepassen binnen jouw dagelijkse werkzaamheden of bij de klant. Wij hebben daarom een selectie van een aantal leerzame boeken gemaakt die duidelijk beschrijven hoe je efficiënte manieren van werken in de praktijk kan toepassen.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

The Lean Startup  – Eric Ries

Eric Ries is de man die de Lean Startup Mentaliteit heeft gemaakt tot wat de Lean Startup Mentaliteit nu is, het is een werkwijze die niet alleen van toepassing is op ondernemingen maar ook op freelancers. Eric Ries heeft in het verleden verschillende startups opgezet, echter kon hij ze nooit uit bouwen tot een succesvolle onderneming.
Hij begon in te zien dat de start van een onderneming zeer onzeker is zonder enige houvast. Dit heeft hem laten inzien dat het nutteloos is om een product in z’n geheel te ontwikkelen voordat je er de markt mee op gaat.
Door een klein deel van een service of product te testen krijg je direct feedback van de gebruikers. Zodoende kan je het product vormen tot iets waar de klant echt wat aan heeft. In The Lean Startup wordt uitgelegd hoe je deze manier van werken kan toepassen binnen bestaande ondernemingen en hoe je dit als freelancer kan toepassen.

Business Model Generation – Alexander Osterwalder & Yves Pigneur

Nadat je The Lean Startup gelezen hebt is het interessant om te kijken of dit impact heeft op het business model van je klanten maar ook op jouw eigen business model. Het boek Business Model Generation laat zien hoe je een dynamisch business plan kan opstellen dat constant aangepast kan worden. Dit past perfect bij de Lean Startup Mentaliteit aangezien nog niks zeker is.
Zodoende moet je business plan hierop aansluiten. Het boek is gebaseerd op 9 segmenten. Deze segmenten moeten allemaal met elkaar samenwerken. Door ze allemaal op 1 canvas te plaatsen krijg je een overzichtelijke strategie. Vervolgens kan je door aan de verschillende “knoppen” te draaien tot compleet nieuwe inzichten komen.

TheBusinessModelCanvas
Download het Business Model Canvas.

The Mom Test – Rob Fitzpatrick

The Mom Test laat zien hoe belangrijk het is om de klant de juiste vragen aan je klant te stellen als je opzoek bent naar de juiste invulling van een product of service. Het boek heet The Mom Test omdat je je moeder ook niet vraagt of je een goed product hebt, ze zal toch zeggen dat jouw product een idee goed is (omdat ze van je houdt, toch?). Volgens dit boek geldt dit ook voor de klant, die zijn nooit helemaal eerlijk als je hen vraagt of je product goed is. Nu is de vraag of je een goed product hebt nooit goed. De klant zal nooit uit zichzelf in detail aangeven wat goed of slecht is. Het is aan jou om de juiste vragen te stellen en zodoende uit de antwoorden halen of het product goed of slecht is.
Dit boek leert je hoe je deze gesprekken moet voeren en hoe je erachter komt of het product iets is waar de markt ook echt op wacht.

Lean Analytics  Alistar Croll & Ben Yoskovitz

Als het bedrijf een aantal klanten heeft gehad dan is het tijd om te bepalen hoe je alle data gaat verwerken. Hoe implementeer je alles en hoe weet je of je de juiste data analyseert? De ondertitel is dan ook: “Use data to build a better startup faster”. In dit boek worden interessante voorbeelden uit de praktijk beschreven en hoe ze succesvol geïmplementeerd zijn in een bedrijf. Daarbij laat het boek je ook zien hoe je deze methoden kan toepassen in je dagelijkse werk en/of binnen de onderneming van je klanten.
Focus is daarom een belangrijk onderwerp in het boek, The One Metric That Matters wordt uitgebreid behandeld omdat daar uiteindelijk je focus op moet liggen. The One Metric That Matters laat je op één indicator focussen die in de begin fase het meest belangrijk is. Deze staat echter nooit vast, al naar gelang de onderneming groeit, zal de One Metric That Matters ook veranderen.

Het is altijd interessant om geïntroduceerd te worden met een geheel nieuwe werkwijze zoals De Lean Startup Mentaliteit. Het is echter een tweede om dit door te vertalen naar je dagelijkse werkzaamheden bij je klant. Deze selectie van boeken kan je goed helpen bij de implementatie van een efficiënte werkwijze in je dagelijkse werk bij de klant .

Thijmen Francken

Thijmen Francken heeft passie voor ambitieuze en innovatieve initiatieven. Tijdens zijn bachelor en master heeft hij gewerkt aan diverse projecten binnen startups in Nederland en Canada. Daarbij heeft hij 6 maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar welke factoren invloed hebben op het succes van een startup. Bij The Talent Institute heeft hij de mogelijkheid gekregen om zijn kennis te verbreden op het gebied van de skills & mindset die startups succesvol maken.

Bekijk alle artikelen van Thijmen Francken →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →