Infographic: Zzp’er ervaart grote mate van onduidelijkheid Wet DBA

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
21 Shares

80% geeft aan dat Wet DBA niet voor meer duidelijkheid zorgt

NOORDBEEMSTER – Sinds 1 mei 2016 hebben we te maken met de Wet DBA. Nu, een paar maanden later, is ruim 1 op de 3 zzp’ers (35,8%) voor alsnog niet van plan om zijn of haar opdrachten contractueel anders in te richten. Dit komt voornamelijk door de onduidelijkheid die samenhangt met de Wet DBA. Ruim 80% van de zzp’ers geeft aan dat de Wet DBA voor hen niet voor meer duidelijkheid zorgt. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 912 zzp’ers in samenwerking met IT-Staffing.

Uit het onderzoek blijkt dat er veel onduidelijkheid is bij zzp’ers. Veel gehoorde ar-gumenten om niet over te gaan op een modelovereenkomst zijn “Ik werk altijd al met een overeenkomst” of “Het is voor iedereen toch al duidelijk dat ik werk als zelfstandige”. De hele strekking van de modelovereenkomst voor wat betreft de Wet DBA is aan een groot deel van de zzp’ers totaal voorbij gegaan.

Onduidelijke communicatie

Slechts 3 op de 10 zzp’ers (29,5%) vindt dat de modelovereenkomsten van de Belastingdienst handig zijn. Opvallend is dat 4 op de 10 zzp’ers (37,8%) dit eigenlijk niet weten, zij geven aan de modelovereenkomst nog niet gezien of gevonden te hebben. Het overige deel (32,7%) heeft de modelovereenkomst wel gezien maar vindt ze niet handig. Slechts 30% van de zzp’ers die de overeenkomst niet handig vinden gaan de modelovereenkomsten van de Belastingsdienst toch gebruiken. De rest heeft nog geen flauw idee of ziet wel wat er gebeurd als ze op dezelfde manier blijven door-werken.

Onzekerheid door de Wet DBA

62,2% van de zzp’ers heeft zich voor de invoering van de Wet DBA eigenlijk nooit zorgen gemaakt over schijnzelfstandigheid, het opdrachtencriterium en/of naheffingen van de belastingdienst. Nu, na de invoering van de Wet DBA, maken 52,4% van de zzp’ers zich zorgen over zijn of haar bestaanszekerheid als zzp’er of twijfelen hieraan vanwege deze wet. Ook maken velen (54,9%) zich zorgen over het aantal opdrachten in de toekomst.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 912 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer in-formatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →