Infographic: Hoe gaan zzp’ers om met uurtarieven en uitbetaling?

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares

1/5 zzp’ers bereid percentage uurtarief af te staan voor betaling binnen 30 dagen

NOORDBEEMSTER – Een kwart van de zzp’ers wordt binnen 14 dagen uitbetaald. Bijna 3 op de 4 zzp’ers wordt binnen 30 dagen uitbetaald. Hoewel dit een redelijk gangbaar termijn lijkt, geeft 1 van de 5 zzp’ers aan dat hij of zij bereid is om een percentage van het uurtarief af te staan voor een snellere betaling. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer  onder 912 zzp’ers in samenwerking met IT-Staffing.

Uit het onderzoek blijkt dat het huidige uurtarief van de zzp’er nagenoeg gelijk is aan het gewenste uurtarief. Er bestaat wel een verschil tussen de lager opgeleide en de hoger opgeleide zzp’er.

Huidige vs. gewenste uurtarief

Het gewenste uurtarief van de zzp’er die een hogere opleiding heeft gevolgd ligt aanzienlijk hoger, namelijk gemiddeld €76,63, dan het gewenste uurtarief van de zzp’er die een lagere opleiding heeft genoten, namelijk gemiddeld €51,89. 3 op de 4 zzp’ers met een lagere opleiding wenst een uurtarief onder de €70,- terwijl ditzelfde aantal hoger opgeleide zzp’ers het liefst een uurtarief rekent van €70,- of meer.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 912 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016). Van de ondervraagden is het overgrote deel (68,4%) al meer dan 5 jaar actief als zzp’er. Ruim drie kwart zit in de leeftijd van 45 tot 65 jaar (77,1%) en is hoger opgeleid (75,1%).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. (download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →