Checklist: zzp’er zijn en kinderen krijgen

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Waar je op let als zelfstandige voor én na de geboorte

Kinderen op komst? Dan maakt het uit of je in loondienst werkt of zelfstandig ondernemer bent. Voor zzp’ers is het raadzaam om jezelf op de volgende zaken voor te bereiden. Een checklist.

De kosten voor een kind

Steeds meer mensen werken al voor eigen rekening en risico voordat ze kinderen krijgen. Kinderen kosten geld. Hoeveel euro’s je aan je kinderen kwijt bent, hangt natuurlijk af van je inkomens. Maar volgens het Nibud kost een eerste kind 17 procent van je besteedbaar inkomen. Krijg je nog een kind, dan loopt dat percentage op naar 26 procent. Drie kinderen kosten een derde van je besteedbaar inkomen en vier kinderen 40 procent.

Het begint al tijdens de zwangerschap

In loondienst wordt je salaris doorbetaald, maar voor een zzp’er kunnen de zwangerschap en de eerste maanden een flinke hap uit je inkomsten nemen. Als zwangere zzp’er vraag je een ZEZ-uitkering (de regeling heet Zelfstandige en Zwanger) aan. De hoogte is bepaald op basis van eerdere inkomsten, maar nooit hoger dan het bruto minimumloon. Bereid je dus financieel voor op een zwangerschap door een financiële reserve op te bouwen.

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Na de eerste echo komen de eerste rekeningen

Je verbouwt een kamer, schaft een box aan, koopt een kinderwagen en misschien wel een nieuwe auto. Na de geboorte volgen elkaar snel opvolgende uitgaven aan luiers en kleding. Daarna een kinderdagverblijf, schoolkosten en naschoolse opvang. En uiteindelijk studiekosten, en extraatjes die je je kinderen wilt toeschuiven. Want je leven lang speelt je kind een rol in je leven – ook financieel gezien.

Gelukkig is er ook een voordeel: de kinderbijslag

Vergeet niet deze aan te vragen. Omdat dit extraatje van de overheid onvoldoende om je gezin mee te onderhouden, is het verstandig om een financiële buffer te creëren. Hiermee kunnen deze grote uitgaven deels worden opgevangen. Begin hier gelijk mee zodra een kind zich aandient; een kind groeit, maar de kosten ook.

Om een kind goed te onderhouden is het fijn om een redelijk vast inkomen te hebben. Meer weten over inkomenszekerheid, kijk hier.

Let op je verzekeringen

Voor enkele basisverzekeringen, zoals de zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering in privé, moet de geboorte van een kind vaak binnen vier maanden worden doorgegeven aan de verzekeraar. Hierdoor wordt je kind bijgeschreven op de polis. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de premie en de inhoud van de verzekering. Kinderen lopen andere risico’s dan volwassenen en waardoor er nieuwe zaken verzekerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan orthodontie. In de basis hebben kinderen geen eigen verzekeringen nodig, ze staan in de polis van hun ouders. Aanvullende verzekeringen kunnen wel speciaal van toepassing zijn op kinderen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een levensverzekering aan te passen, waardoor kinderen een groter aandeel kunnen krijgen in de erfenis. Lees voor meer informatie over verzekeren dit artikel.

Kinderopvang en de toeslag

Een aantal weken of maanden na de geboorte is het voor veel ouders weer tijd om aan het werk te gaan. Regel op tijd de kinderopvang en vergeet niet om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Deze opvang stelt ouders in staat om weer te gaan werken met de toeslag bekostig je de opvang grotendeels. Deze toeslag wordt uitgekeerd op basis van het aantal uren dat je werkt. Werk je drie dagen? Dan kun je niet meer dan drie dagen kinderopvangtoeslag aanvragen. Voor veel zzp’ers zijn de uren waarop je werkt erg flexibel. Omdat de Belastingdienst wil kunnen controleren of je gewerkte uren overeenstemmen met de aangevraagde kinderopvangtoeslag, zul je een sluitende urenadministratie moeten bijhouden.

Of toch thuis werken?

Als zzp’er kun je natuurlijk overwegen om je kind niet op te laten vangen. Dit scheelt in de kosten. Wellicht werk je veel thuis en kun je zo werk en opvoeding combineren. Veel startende zzp’ers met een eerste kind denken daar vaak gemakkelijk over. Zowel de kwaliteit van je werkzaamheden als je aandacht voor het kind kunnen lijden onder deze dubbele taak. Daarom overwegen veel zzp’ers in de zakelijke dienstverlening om na de geboorte van een kind een kantoor of bureau buitenshuis te huren.

Tip: zoek een werkplek met een kinderopvang in de buurt.

Samengevat: waar let je op als zzp’er voor én na de geboorte?

• Leg een financiële buffer aan voor nieuwe, grote uitgaven.
• Vraag tijdig een ZEZ-uitkering, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag aan.
• Vergeet je kind niet op te geven bij de verzekeraar, zodat je kind op de benodigde polissen wordt bijgeschreven.
• Check de eventuele aanvullende verzekeringen die gericht zijn op kinderen.
• Denk na over de vraag: thuis werken of een kantoor huren?

Centraal Beheer
Partner van ZZP Barometer

Speciaal voor (zelfstandig) ondernemers hebben we het Bedrijfsverzekeringen Pakket. Schadeverzekeringen waarmee je de belangrijkste risico’s van jou en jouw bedrijf in één keer online goed regelt. Natuurlijk bepaal je zelf welke risico’s je af wilt dekken. Bekijk de meest gekozen schadeverzekeringen voor zzp’ers

Bekijk alle artikelen van Centraal Beheer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.