Infographic: Bijna 60 procent zzp’ers werkt meer dan 40 uur per week

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
17 Shares

Zzp’er zit ondanks drukke werkweek vol energie

NOORDBEEMSTER – Bijna 6 op de 10 zzp’ers (57,7%) werkt meer dan 40 uur per week. Enerzijds door gemiddeld meer dan 8 uur per dag te werken en anderzijds door meer dan 5 dagen per week actief te zijn voor de onderneming. Ondanks de drukke werkweek zitten zzp’ers vol energie. Na het werk gaan zij graag de deur uit om te sporten of tijd te besteden met vrienden en familie. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.224 zzp’ers.

Uit het onderzoek blijkt dat 58% meer dan 8 uur per dag werkt, ruim 4 op de 10 (44%) zo’n 8 tot 10 uur per dag. Ook werkt een groot deel (43,7%) 6 tot 7 dagen per week. Veel zzp’ers zijn dan ook zowel door de week als in het weekend aan het werk.

Drukke werkweek

Ruim drie kwart van de zzp’ers (75,6%) vindt dat zij genoeg uren aan hun onderneming besteden. Vrije tijd is belangrijk, bijvoorbeeld om te besteden met vrienden en/of familie (91,8%) of om te gaan sporten (68,7%). Vrouwen werken als zzp’er iets minder vaak meer dan 40 uur per week (48,1%) dan mannen doen (60,4%). Daar staat wel tegenover dat 70,7% van de vrouwen nog een huishouden te onderhouden heeft in de vrije tijd, bij de mannen ligt dit aantal minder hoog (43%).

Genoeg energie

Ruim 70% van de de zzp’ers heeft altijd wel energie over om iets te gaan ondernemen. 6 op de 10 zzp’ers (61%) heeft het gevoel niet stil te kunnen zitten, ze moeten iets doen. Bij de start als zelfstandige was ‘meer vrijheid’ bij 36,3% onder meer de reden om te starten. Bij 62,2% is dit ook daadwerkelijk gelukt. En ondanks het be-staan als zelfstandig ondernemer een manier van leven is, slaagt 44,7% erin om het werk in de vrije tijd naast zich neer te kunnen leggen.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.224 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. 
(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Aanbevolen

Inkomen & risico | ZZP Barometer
Blijven leren als zzp’er: 4 tips
Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
8 Shares

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →