Zelfstandig zonder modelovereenkomst

Freelance payroll versus de Declarabele Uren B.V. (DUBV)

Waar veel zelfstandigen en hun opdrachtgevers in de weer zijn om te zorgen voor een passende modelovereenkomst, zijn er ook (vooral opdrachtgevers) die manieren zoeken om niet met de modelovereenkomst te hoeven werken. Freelance Payroll en de Declarabele Uren BV (DUBV) zijn hier dus allebei geschikt voor.

Bij Freelance Payroll komt de zelfstandige, juridisch gezien, dus in loondienst van het payroll bedrijf. Het payroll bedrijf verzorgt de contracten, facturatie en de netto salarisuitbetaling na alle loonafdrachten. Bij de declarabele uren BV zet je als zelfstandige samen met een andere partij een BV op: de DUBV. Vervolgens kom je in loondienst bij je eigen BV. Hierdoor ben je zowel eigenaar/directeur van de DUBV, maar óók werknemer van de DUBV (en dus ook verzekerd van het sociale vangnet).

Easystaff - ZZP Barometer

Toelichting

In veel opzichten hebben deze constructies dezelfde voordelen (en nadelen), maar waar zitten nu precies de verschillen? En waar moet je als zelfstandige vooral op letten bij het maken van de juiste keuze? In onderstaande factsheet wordt dit nader toegelicht:

 

Freelance Payroll vs. Declarabele Uren BV (DUBV) Freelance Payroll DUBV
Sociaal vangnet (ww + aov) Ja Ja
Werken met Modelovereenkomst (WDBA) Nee Nee
Startersaftrek Nee Nee
Volledige vrijwaring van eventuele aanspraken achteraf (schijnzelfstandigheid) Ja Ja
Zelf aantal opdrachtgevers bepalen Ja Ja
Debiteurenbeheer Ja Nee
Facturatie Ja Nee
Verplichte pensioenopbouw Ja (na 6 maanden) Nee (optioneel)
Administratieve online portal (verwerking uren, loonstroken, jaaropgaven etc.) Ja Nee (Accountant, boekhouder of administratiekantoor)
Duur contract(en) Maximaal 5.5 jaar Onbepaalde tijd
Kosten Vaste fee per gewerkt uur –       Eenmalig: Opzet BV / notariskosten / storten kapitaal

–       Maandelijks: Abonnementskosten / ziekteverzuimverzekering

–       Jaarlijks: Administratie / Accountantskosten

 

Heb je als (startende) ondernemer nog vragen hierover en wil je hierover sparren, dan kom ik uiteraard graag met je in contact: 020-618 31 31 / hesselink@easystaff.nl

De factsheet is ook in PDF formaat te downloaden via onze website: http://easystaff.nl/easystaff/informatie-downloads

FreelancePayroll
Partner van ZZP Barometer

FreelancePayroll is sinds 2018 actief en richt zich op freelancers en zzp'ers. Wij bieden Freelance payrolling aan voor zelfstandigen denk hierbij aan: salarisbetaling, pensioenopbouw, creditchecks, beschermen bij wanbetaling opdrachtgevers, verzekeren tegen bedrijfsaansprakelijkheid en persoonlijk advies van een eigen adviseur. Voor zelfstandigen bieden we tevens ZZP Ondersteuning aan denk hierbij aan: debiteurenbeheer, creditchecks, opstellen modelovereenkomsten, persoonlijk advies van een eigen adviseur.

Bekijk alle artikelen van FreelancePayroll →
Easystaff - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →