Infographic: Zzp’er bouwt financiële buffer op door te sparen

68 procent van de zzp’ers ontevreden over spaarrente

HOOFDDORP – 71 procent van de zzp’ers heeft een financiële buffer waar de zzp’er 3 maanden of langer mee toe kan. Een ruime meerderheid van de zzp’ers (81%) bouwt deze buffer op via een spaarrekening. Dit ondanks het feit dat de meeste zzp’ers niet tevreden zijn over de spaarrente die ze bij hun bank ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met Knab.

‘’De uitslag van dit onderzoek heeft mij positief verrast. Ondanks, of misschien juist dankzij, de crisis weten zzp’ers dat een buffer essentieel is en dat dit bij hun vak hoort. Als deze buffers ruim voldoende zijn, hoop ik dat zij ook kijken naar eventuele pensioenoplossingen om zo ook hun toekomstig inkomen veilig te stellen’’, aldus Oskar Barendse van Knab.

Door het opbouwen van een substantiële buffer doet de zzp’er aan risicobeheersing. Mochten er voor langere tijd geen inkomsten binnenkomen dan hebben de meeste zzp’ers dus genoeg geld om minstens drie maanden rond te komen. Over het algemeen hebben hoogopgeleide zzp’ers iets minder vaak een financiële buffer waar ze langere tijd mee toe kunnen.

Zzp’er spaart graag

4 op de 5 zzp’ers bouwt een financiële buffer op door te sparen. De meeste van deze zzp’ers hebben hun spaargeld bij de Rabobank (26%) of bij Knab (25%) staan. Verder zijn ING en ABN AMRO ook populair onder zzp’ers als het gaat om het opbouwen van een financiële buffer. 21 procent van de zzp’ers heeft spaargeld bij ING staan, en 15 procent spaart bij ABN AMRO.

Ontevreden over spaarrente

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 68 procent van de zzp’ers ontevreden is over de spaarrente die ze bij hun zakelijke bank ontvangen. Voornamelijk zzp’ers die bij grote banken als de Rabobank en ABN AMRO sparen zijn negatief over de rente die wordt uitgekeerd over het spaargeld. Respectievelijk 81 procent en 87 procent van de respondenten die bij deze banken sparen zijn ontevreden over de hoogte van de spaarrente.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1251 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic. 
(download PNG-versie)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →